Afbeelding ter illustratie - Afbeelding: Shutterstock

Afbeelding ter illustratie - Afbeelding: Shutterstock

Uncategorized

China veroordeelt “onredelijke economische onderdrukking” door Verenigde Staten

Niels Geerinck

China is niet te spreken over de economische sancties die de Verenigde Staten tegen het land heeft uitgesproken. De Verenigde Staten heeft 23 Chinese bedrijven aan de “blacklist” laten toevoegen. Dit gebeurde op basis van mensenrechtenschendingen en omwille van de militaire banden die sommige bedrijven hebben.

Het Chinese ministerie van Handel reageerde furieus op de verklaringen van de Verenigde Staten. Ze noemen het schrappen van 23 Chinese bedrijven een “ernstige schending van de internationale economische en handelsregels.” Naar eigen zeggen is het een “onredelijke onderdrukking” van de Chinese bedrijven. De woordvoerder van het Chinese ministerie liet intussen ook al weten dat China de “nodige maatregelen zal nemen om de legitieme rechten en belangen van China en de bedrijven te beschermen.”

Oeigoerse minderheden

Het Amerikaanse ministerie van Handel heeft vrijdag 23 Chinese bedrijven aan de “economische zwarte lijst” toegevoegd. Volgens de VS zijn de bedrijven betrokken bij “mensenrechtenschendingen en zijn ze ook betrokken bij de Chinese campagne van onderdrukking, massale detentie en dwangarbeid van Oeigoeren, Kazachen en andere leden van etnische minderheden in de regio van Xinjiang.”

De ontwikkelingen in de Xinjiang regio zijn al langer de basis van heel wat spanningen tussen China en Westerse landen. China blijft met klem alle beschuldigingen ontkennen.

Militaire technologie

Aan de zogenaamde zwarte lijst werden ook bedrijven toegevoegd die volgens de VS steun verlenen aan de militaire moderniseringsprogramma’s van China. Het gaat hierbij on bedrijven die actief zijn in laser en beheersystemen.

In 2019 werden al 20 Chinese bedrijven die actief waren in videobewaking en gezichtsherkenningstechnologie op de zwarte lijst geplaatst door voormalig President Donald Trump. Dit omwille van de medewerking die zijn verlenen bij het inrichten van de dwangarbeidskampen waar de etnische minderheden worden vastgehouden.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

Plaats een reactie

Delen