(Photonews)

(Photonews)

Uncategorized

China wil geen vervolgonderzoek naar oorsprong corona

Pieter Van Berkel

China wil geen nieuw onderzoek naar de oorsprong van het coronavirus in het land. Eerder pleitte de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) voor verder onderzoek naar de labo’s in Wuhan, de stad waar het virus eind 2019 uitbrak.

Een onderzoeksteam van de WHO deed dit jaar onderzoek in en rond Wuhan. Volgens WHO-topman Tedros Adhanom Ghebreyesus bemoeilijk een gebrek aan gegevens over de eerste dagen van de uitbraak het onderzoek echter.

De Chinese viceminister van Volksgezondheid, Zeng Yixin, zei donderdag “zeer verrast” te zijn door het voorstel van een vervolgonderzoek. Het getuigt volgens hem van een “gebrek aan respect voor het gezond verstand en arrogantie tegenover de wetenschap”.

De theorie dat het coronavirus ontsnapt zou zijn uit een Chinees labo – meer bepaald het Wuhan Institute of Virology – werd lange tijd weggewuifd. De bespreking ervan werd zelfs verboden door techreus Facebook. In de Verenigde Staten wordt de laatste maanden echter opnieuw geopperd om rekening te houden met de pisten.

De Chinese autoriteiten en de media in het land wijzen daarentegen regelmatig met beschuldigende vinger naar het laboratorium van Fort Detrick in de Verenigde Staten als de bron van de uitbraak. Het laboratorium ligt in de buurt van Washington en vormt het hart van het Amerikaanse onderzoek naar bioterrorisme. Volgens de nationalistische Chinese krant Global Times hebben vijf miljoen Chinese internetgebruikers een petitie ondertekend om een onderzoek in te stellen naar Fort Detrick.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

6 gedachten over “China wil geen vervolgonderzoek naar oorsprong corona”

  1. Dat China zo lastig doet als men de oorsprong van het coronavirus wil opsporen, spreekt boekdelen. Het is ook niet de eerste keer dat er zich een kwalijk virus vanuit Wuhan verspreidt. Ook dat is een ferme vingerwijzing voor wat er gebeurd is. Verwacht van China geen eerlijk of ethisch verantwoord gedrag. Altijd doen de communisten alsof ze onfeilbaar en eerlijk zijn.

  2. Trump had dus toch gelijk dat het virus uit een omgevallen potje in het labo van Wuhan kwam. Wat iedereen wist, inclusief allang de voorzitter van het WHO, is dus toch waarheid gebleken. Nu horen we Bjorn Soenens en consoorten niet meer.

Plaats een reactie

Delen