(Photonews)

(Photonews)

Uncategorized

Chris Janssens (VB) over pleidooi minder parlementsleden: “Geen woorden maar daden”

Pieter Van Berkel

“Het mag niet bij woorden blijven”, zegt Vlaams Belang-fractieleider in het Vlaams Parlement Chris Janssens over het voorstel van parlementsvoorzitter Liesbeth Homans (N-VA) om na te denken over minder Vlaamse parlementsleden.

Homans pleitte op 11 juli voor een interne Vlaams staatshervorming en zei dat het “geen taboe” mocht zijn om na te denken over een vermindering het aantal Vlaamse parlementsleden.

De oproep van Homans wordt gesteund door Janssens. “Dit land telt, naast zeven regeringen, niet minder dan acht parlementen, samen goed voor 473 parlementsleden. En deze overdaad aan mandatarissen, ook op Vlaams niveau, gaat niet eens gepaard met een behoorlijk bestuur”, zegt Janssens.

Tegelijkertijd waarschuwt Janssens ervoor dat het niet alleen bij woorden mag blijven. “Geen woorden maar daden”, klinkt het. Het Vlaams Belang vreest dat de uitspraken van Homans “weer de schuif in gaan, tot de volgende Vlaamse feestdag of die erna”.

“Er moet definitief komaf worden gemaakt met de onontwarbaar ingewikkelde staatsstructuur, met talrijke bevoegdheidsoverlappingen waar niemand nog aan uit kan. In Vlaanderen hebben we slechts twee bestuurs- en beleidsniveaus nodig: een Vlaams niveau en een plaatselijk niveau. Het opdoeken van het onwerkbare Belgische beleidsniveau, dat zou pas een vermindering van parlementsleden en een besparing van middelen betekenen”, zegt Janssens.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

11 gedachten over “Chris Janssens (VB) over pleidooi minder parlementsleden: “Geen woorden maar daden””

  1. Klopt, enkel nog gemeentelijk en Vlaams bestuurlijk niveau. Wel op voorwaarde dat de kleine gemeenten samenvloeien met de grotere gemeenten. Provinciaal bestuurlijk niveau heeft geen meerwaarde is enkel een politieke springplank naar het Vlaams niveau.

  2. Dit is al zo vaak beloofd, er zal dus als het van de huidige regeringspartijen afhangt NIETS veranderen , want hun eigen portefulleke leegschudden zullen ze niet doen en zal steeds een uitleg bijjhoren om daarna voor de zoveelste maal te beloven, het zal veranderen. En wie weet wat een pornoactrice kost.

  3. Voor dit rekensommetje hoef je echt geen hogere wiskunde gestudeerd te hebben. Het belachelijk aantal regeringen en bijgevolg het daaraan verbonden groot aantal parlementsleden staat in schril contrast met het bevolkingsaantal dat ze vertegenwoordigen in dit kikkerlandje.
    Gezond verstand zou dit, los van gelijk welke politieke strekking, al lang gereduceerd hebben. Hierdoor zal een meer werkbare maatschappij ontstaan en ja, niet iedereen zal mee aan tafel van de huidige politieke vetpot kunnen zitten.
    Dit verwezenlijken zal niet makkelijk zijn, maar dat is pas een uitdaging met een resultaat dat wel toekomst gericht is.

  4. Niet het aantal is belangrijk wel het niveau van hun verbale autonomie. Indien zoals verluidt het spreekrecht van de Kamerleden relatief is, omdat de tekst en initiatief tot debat afhankelijk is van de goedkeuring van de partij(voorzitter), dan volstaat een verkozene per partij.

  5. Om dit te realiseren zal je volgens mij de Grondwet moeten aanpassen en daar heb je een 2de meerderheid+een meerderheid in beide gemeenschappen voor nodig,momenteel kan dit niet.Daarom ben ik het eens met Bart De Wever dat N-Va en PS in 2024 met een wit blad moeten beginnen en streven naar Confederalisme.GHet zal dan uitkijken worden welke andere partijen daarin mee willen gaan aan beide zijden van de taalgrens.
    De huidige situatie is enkel te danken aan de Vlaamse tradiotionele partijen die van in het begin de Franstaligen hun eisen ingewilligd hebben(Waals gewest+Franstalige Gemmenschap) aangevuld met het Brussels Gewest en nadien de Federation Wallonie-Bruxelles,dit alles kadert in de PS strategie om zovel mogelijk Franstaligen aan een (vaak nutteloze) job te helpen en zo decennialang van hun stemmen verzekerd te zijn.Het aantal ambtenaren per inwoner ligt in Wallonië en Brussel véél hoger dan in Vlaanderen.
    Wie heeft de moed om dit aan te pakken?

  6. 50 eenheden in het Vlaams Parlement. In een echt confederaal België is een federaal parlement niet meer van doen. Hooguit een consultante van een 12-tal afgevaardigden uit alle parlementen: 6 Vlamingen, 4 Walen, 2 Brusselaars. Of is dat alweer te simpel?

  7. Beste landgenoten jullie hebben deze wan toestanden laten gebeuren…mijn stem krijgen zij sinds meer dan 20 jaar niet meer. 8 parlementen en 473 leden voor een klein landje zoals Belgie
    Wedstrijd onder de partijen wie mag geschenken uitdelen aan deze missen in ruil voor de stemmen van hun stamgenoten

Plaats een reactie

Delen