(Shutterstock)

(Shutterstock)

Uncategorized

Christelijk jongetje (9) gepest en geslagen op zomerkamp Kirgizië

Sonja Dahlmans

Een Russisch-Orthodox jongetje van negen jaar is een week lang gepest en geslagen op een zomerkamp in de Kirgizische regio Issyk-Kul. De jongen was het enige christelijke kind van de groep, de anderen waren allen islamitisch.

De jongen verbleef van 5 tot en met 22 juni op een judotrainingskamp. Vanaf het begin werd hij geplaagd, omdat hij het enige christelijke kind in het trainingskamp was. De andere jongens en Ivan (niet zijn echte naam) kregen een conflict vanwege hun verschillende religieuze overtuigingen. De jongen hield de pesterijen een aantal dagen vol, maar na een paar dagen brak hij en gooide een steen naar de pestkoppen. Vervolgens sloegen tien jongens hem. Dit herhaalde zich elke dag. Gedurende 18 dagen werd de jongen blootgesteld aan fysiek en psychisch geweld. De coach en andere begeleiding van het kamp hebben de ouders hierover niet geïnformeerd. Pas toen de jongen onderweg terug naar huis in huilen uitbarstte, hoorden de ouders het verhaal. Bij thuiskomst zei Ivan soera’s uit de Koran op uit zijn hoofd. Kennelijk had hij die ‘geleerd’ tijdens het trainingskamp.

Soera’s van buiten geleerd

De jongen is op 24 juni opgenomen geweest in het ziekenhuis. Hij klaagde vanaf zijn thuiskomst over hoofdpijn en moest een aantal keren overgeven. Ook had hij toen zijn ouders hem ophaalden uit het kamp een blauw oog en blauwe plekken, ook op zijn hoofd. Hij kreeg naar verluidt geen medische verzorging in het trainingskamp. De ouders zijn kwaad dat de jongen ondanks zijn verwondingen toch door moest trainen tijdens het kamp en dat zij niet zijn ingelicht over het gebeuren. Ze hebben een advocaat onder de arm genomen. Volgens resultaten van een forensisch medisch onderzoek, heeft de jongen lichte gezondheidsschade opgelopen.

De minister-president van Kirgizië, Maripov, zal persoonlijk toezien op een goede afhandeling van deze zaak. De autoriteiten hebben toegezegd dat zij zullen zorgen voor een goede afwikkeling en ervoor zorg zullen dragen dat dit soort incidenten niet meer voorkomen. Ondertussen heeft het hoofd van de Russisch-Orthodoxe Kerk, patriarch Kirill van Moskou, de jongen en zijn ouders uitgenodigd hem een bezoek te brengen in de Russische hoofdstad. In een persoonlijke brief prijst hij de jongen voor zijn vermogen alle pesterijen en de mishandelingen 18 dagen te verdragen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Sonja Dahlmans (°1968) is een Nederlandse theologe gespecialiseerd in oosters-orthodox christendom. Ze werkt momenteel een master islamitische theologie af aan de Melbourne School of Theology.

1 gedachte over “Christelijk jongetje (9) gepest en geslagen op zomerkamp Kirgizië”

Plaats een reactie

Delen