Mosoel na het verdrijven van Islamitische Staat (Shutterstock)

Mosoel na het verdrijven van Islamitische Staat (Shutterstock)

Uncategorized

Christenen in Irak bezorgd om opkomst Islamitische Staat

Sonja Dahlmans

Hoewel het land in 2017 verklaarde dat ISIS was verslagen, is de islamitische terreurorganisatie in Irak is nog altijd niet verslagen. Sterker nog; ISIS wint weer terrein in Irak. Op 19 juli was er nog een bomaanslag op een markt in Bagdad die werd opgeëist door ISIS. Hierbij kwamen 35 mensen om en tientallen raakten gewond.

Christenen in Irak vrezen voor de opkomst van ISIS, zeker nu de Amerikaanse troepen zich hebben teruggetrokken: “Wij hebben dit reeds eerder meegemaakt. Toen het Amerikaanse leger zich terugtrok, viel onze regering en kwam ISIS op.” Hiermee doelend op het terugtrekken van het Amerikaanse leger in 2011, waarna het land werd geterroriseerd door ISIS vanaf ruwweg 2014. In het noorden van het land viel ISIS met name religieuze minderheden, zoals de christenen die daar woonden, aan. Voor 2003 de Amerikaanse inval om Saddam Hoessein te verdrijven, werd het aantal christenen in Irak geschat op ongeveer 1.5 miljoen. Christenen in Irak hebben daar vanaf de eerste eeuw na Christus gewoond. Nu schatten kerkelijke autoriteiten hun aantal in het land op niet meer dan een paar honderdduizend. De christenen die er nog wonen hebben hun toevlucht gezocht in het noorden waar de Koerden het gebied controleren.

Turkse inmenging

Precies in die gebieden is Turkije vanaf april begonnen aan een offensief. Door de vele luchtaanvallen zijn christenen die daar woonden moeten evacueren. In mei was er een Turkse aanval op het dorp Kesta, waardoor de inwonenden zich genoodzaakt zagen te vluchten naar het nabijgelegen dorp Chalke. Eind mei werd een kerk in het dorp Miska door bommen vernietigd. Duizenden huizen en landbouwgrond werd vernietigd en de christelijke inwoners raakten op de vlucht. Volgens Ankara is dit geweld nodig om ’terrorisme te bestrijden’, maar volgens de lokale bewoners komt de eigenlijke terreur van Turkse drones, artillerie en luchtaanvallen. Een reporter van de Jerusalem Post zegt zelfs dat deze acties van Turkije lijken op etnische zuiveringen. Het is juist het noorden van Irak waar christenen naartoe vluchtten vanaf 2014 voor ISIS om nu daar door Turkse aanvallen opnieuw ontheemd te raken.

De zogenaamde ‘slapende’ cellen van ISIS proberen een opstand tegen het leger van de Iraakse regering te voeren. Op deze manier hopen zij de bevolking te kunnen verdelen en zo macht te verkrijgen. Er zijn weer zelfmoordaanslagen geweest, ontvoeringen en voor de recente bomaanslag in Bagdad was er ook een reeks aanslagen in januari van dit jaar. Ook in mei van dit jaar kwamen 18 voornamelijk militaire Irakezen om bij een aanslag die vermoedelijk werd uitgevoerd door ISIS. Met Turkse aanvallen in het noorden en de opkomst van ISIS in andere delen van het land, ziet het er zeer slecht uit voor de religieuze minderheden in Irak, waaronder de christelijke bevolking.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Sonja Dahlmans (°1968) is een Nederlandse theologe gespecialiseerd in oosters-orthodox christendom. Ze werkt momenteel een master islamitische theologie af aan de Melbourne School of Theology.

Plaats een reactie

Delen