Karine Lalieux (Photonews)

Karine Lalieux (Photonews)

Uncategorized

Clerfayt: “Geen probleem dat Lalieux (PS) aanwezig was bij stemming subsidies voor broer”

Pieter Van Berkel

Brussels minister voor Lokale Besturen Bernard Clerfayt (DéFI) ziet geen graten in het feit dat Brussels gemeenteraadslid Karine Lalieux (PS) de zaal niet verliet tijdens een stemming over subsidies voor een door haar broer geleide vzw. Dat zegt hij na een klacht van Mathias Vanden Borre (N-VA).

De stemming over de nieuwe subsidieovereenkomst tussen het Brusselse stadsbestuur en stadsvzw Rock The City vond in maart plaats. Rock The City moet jonge, ongeschoolde werklozen helpen integreren door ze in te zetten in evenementenopbouw. De vzw wordt geleid door Patrick Lalieux, de broer van Brussels gemeenteraadslid en federaal minister Karine Lalieux (PS).

Lalieux verliet de zaal niet tijdens de stemming en de beraadslaging. “Het feit dat de vzw geleid wordt door haar broer is geen probleem op zich”, zegt Vanden Borre. “Het kan zijn dat die man toevallig over de juiste competenties beschikt en na een – hopelijk – objectieve selectie aangesteld werd als gedelegeerd bestuurd van de vzw. Waar ik wel een probleem met heb, is dat mevrouw Lalieux aanwezig was tijdens de beraadslaging en stemming van de subsidiëringsovereenkomst in de gemeenteraad.”

Volgens de N-VA’er overtrad Lalieux de Nieuwe Gemeentewet. Volgens die wet is het verboden voor elk gemeenteraadslid of het college aanwezig te zijn bij een beraadslaging of een stemming over zaken waarbij zijn of haar bloed- of aanverwanten tot en met de 4de graad een persoonlijk en rechtstreeks belang hebben.

“Het Brussels Gewest heeft dat verbod nog eens verduidelijkt in het vademecum voor gemeenteraadsleden: niet enkel mag de betrokkene niet deelnemen aan de beraadslaging of de stemming, maar zijn of haar aanwezigheid wordt absoluut niet geduld”, zegt Vanden Borre, die dan ook klacht indiende. “De loutere aanwezigheid maakt de beslissing zelfs vatbaar voor vernietiging.”

Geen financieel voordeel

Volgens Clerfayt zorgt de toekenning van de subsidies niet voor financieel voordeel voor Patrick Lalieux. “De minister hanteert hier een interpretatie die volgens mij niet strookt met het vademecum en courante rechtspraak van de Raad van State“, zegt Vanden Borre.

“De Brusselse Regering faalt in haar opdracht als toezichthouder van de lokale besturen. Van partijen als Défi en Groen, die hameren op politieke vernieuwing, had ik een andere beslissing verwacht. Ik zal de minister dan ook interpelleren over zijn beslissing. En van mevrouw Lalieux verwacht ik dat ze in toekomst handelt naar haar woorden uit het verleden, namelijk dat ze bij elk agendapunt over de stadsvzw van haar broer, de vergadering verlaat”, besluit de N-VA’er. Lalieux zei in 2018 dat ze de zaal zou verlaten als het over de bewuste vzw zou gaan.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

2 gedachten over “Clerfayt: “Geen probleem dat Lalieux (PS) aanwezig was bij stemming subsidies voor broer””

Plaats een reactie

Delen