Foto: Shutterstock

Uncategorized

Communistische Partij China organiseert publieke boekverbrandingen

Sonja Dahlmans

Voor festiviteiten ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van de Communistische Partij van China (CCP) is het aanbevolen om publieke boekverbrandingen te organiseren. Deze zouden bedoeld zijn om het volk te ‘onderwijzen’. Een demonstratie hiervan werd gehouden in de provincie Yunnan op 16 juli jongstleden.

Het doel van deze verbranding was om te laten zien hoe je publiekelijk ‘illegaal’ religieus materiaal kunt verbranden. De ceremonie werd georganiseerd door het ministerie van Publieke Veiligheid. Het verbrande materiaal kwam van de Falun Gong en de Kerk van de Almachtige God. Aanhangers van beide bewegingen worden vervolgd. De Falun Gong werd verboden in 1999. Beide bewegingen komen voor op een lijst uit 1995 die zogenaamde criminele religieuze bewegingen bijhoudt. Falun Gong is een beweging gebaseerd op traditionele Chinese zelfdiscipline. De Kerk van de Almachtige God is een christelijke sekte.

Het verbranden van religieus materiaal, inclusief religieuze boeken, komt al langer voor in China. In januari van dit jaar werden religieuze boeken in beslag genomen en verbrand. In 2018 werden Bijbels en kruisjes in beslag genomen en verbrand door de Chinese autoriteiten. Een bibliotheek in de provincie Gansu maakte in 2019 via sociale media zelf bekend 65 boeken, inclusief religieuze boeken, te hebben verbrand om zo de bibliotheek te kuisen. Dit gebeurde onder supervisie van de plaatselijke autoriteiten. De bibliotheek gaf aan een werktuig te willen zijn van de staatspropaganda inzake Chinese normen en waarden. Scholen en bibliotheken zouden de opdracht hebben gekregen van het ministerie van Onderwijs om illegale of ongeschikte boeken te verwijderen. Dit betrof ook boeken die de CCP bespotten en boeken die religieuze theorieën, doctrines of regels zouden promoten.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Sonja Dahlmans (°1968) is een Nederlandse theologe gespecialiseerd in oosters-orthodox christendom. Ze werkt momenteel een master islamitische theologie af aan de Melbourne School of Theology.

1 gedachte over “Communistische Partij China organiseert publieke boekverbrandingen”

Plaats een reactie

Delen