Foto Shutterstock

Uncategorized

Coronapandemie eist tol in hoofdstad: aantal depressies verdubbeld

Wim De Smet

Het Brussels Gewest telde het voorbije jaar dubbel zoveel depressies en slaapstoornissen als het jaar voordien. Dat blijkt uit cijfers van de Welzijnsbarometer van het Observatorium voor Gezondheid en Welzijn. De oorzaak: de coronapandemie en bijhorende maatregelen.

De inwoners van het Brussels gewest werden hard getroffen door de crisis. In december 2020 leed 18 procent van de Brusselse bevolking aan een majeure depressie en 75 procent aan slaapstoornissen. Dat is een verdubbeling in vergelijking met het jaar voordien toen het om respectievelijk 6 procent en 33 procent ging.

Inkomensverlies

De zwaarst getroffen categorie zijn mensen met sociaaleconomische moeilijkheden. Op financieel vlak telt Brussel een grotere sociale ongelijkheid in vergelijking met de twee andere gewesten. Dertig procent van de inwoners leed ook inkomensverlies door corona. Daardoor is ook het aantal aanvragen bij het OCMW gestegen. Het aantal leefloners steeg van 39.703 in januari vorig jaar tot 43.481 in december.

Tussen oktober 2019 en december 2020 werd bij 1.839 Brusselse klanten de stroom afgesloten door de commerciële leverancier.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wim De Smet (°1970, Asse) was meer dan 20 jaar dienst als journalist bij Het Laatste Nieuws. Hij is altijd op zoek naar nieuws.

Plaats een reactie

Delen