OPINIE. John Croughs: “Racisme: eindelijk is de cirkel rond!”

Conner Rousseau. Photonews||Brussels Belgium 19/09/2023 Conner Rousseau, president vooruit

Uncategorized

De Wever sluit samenwerking met Vlaams Belang uit: “Ik zie geen enkele opportuniteit”

Anton Schelfaut

Volgens N-VA-voorzitter Bart De Wever is een samenwerking met Vlaams Belang na de volgende verkiezingen in 2024 uitgesloten. “Ik zie geen enkele opportuniteit”, zegt hij daarover in De ochtend op Radio 1.

In een gesprek met VRT-journalist Michaël Van Droogenbroeck blikt De Wever vooruit naar de verkiezingen in 2024. Hij ziet naar eigen zeggen mogelijkheden in de gesprekken met de PS. “Mijn droom is een ordentelijk scheidingsakkoord te onderhandelen en dan zal je naar de linkerzijde van Wallonië moeten kijken. Maar de eerste opdracht is daar in Vlaanderen de macht voor verzamelen.”

De N-VA-voorzitter benadrukt dat regeren met Vlaams Belang – dat hij “sociaaleconomisch een extreemlinkse partij” noemt – geen optie is. “Als een partij niet proper is op zichzelf en zelfs geen afstand kan nemen van de meest extreme uitwassen aan de rand van de partij, dan zie ik geen enkele opportuniteit. Ik dacht: die nieuwe voorzitter (Tom Van Grieken, red.) gaat daar iets aan doen, maar die doet daar niets aan.”

Sam van Rooy (VB): “Alweer een leugen van De Wever”

“Alweer een leugen van De Wever over ons. #slechteverliezer”, reageert Vlaams Parlementslid Sam van Rooy (VB) via Twitter. “Universitair onderzoek: Vlaams Belang bevindt zich op sociaaleconomisch vlak rechts van het centrum (rechtser dan CD&V, waar De Wever mee samenwerkt).”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

18 gedachten over “De Wever sluit samenwerking met Vlaams Belang uit: “Ik zie geen enkele opportuniteit””

  1. Kan het zijn dat BDW al fluitend de verkiezingen van 2024 op zijn buik kan schrijven en N-VA ook in de kelder verdwijnt? Goed geregeld voor de toekomst van Vlaanderen: liever collaboreren met de PS dan orde op zaken stellen

  2. Ik permiteer mij al jaren als reactie op verschillende blog te schrijven: als we de onafhankelijkheid van Vlaanderen mis lopen is dit enkel en alleen de volle verantwoordelijkheid van N-VA.
    En daar blijf ik bij.

  3. De zienswijze van BDW is eervol op voorwaarde dat wij vóór de verkiezingen weten wat de krijtlijnen zijn van dit akkoord. Is BDW bereid om eventueel een vlaams referendum te houden rond dit akkoord ? Mijn vrees is dat de eindprijs (in alle opzichten) zo duur is dat Vl. er aan kapot gaat. Ik vrees ook uitdovende akkoorden , zoals de taalfaciliteiten.

  4. Er zit wel tegenspraak in de verklaringen van BDW. Hij verwijt het VB dat ze sociaal economisch een links programma hebben en dat hij daarom niet met ze kan samenwerken. Welk programma heeft dan de PS, waar hij wel mee wil samenwerken? Een schot in eigen voet.

  5. Mijn besluit staar vast….na geboren en getogen antwerpenaar….verlaat ik deze stad voor goed…heb deze zie afglijden naar een hellhole…voel mij hier niet meer thuis…had gehoopt dat BDW…hier nog verandering kon in brengen…maar ook dat waren nagels op laag water zoeken…VAARWEL KOEKENSTAD.

  6. BDW de enigste realist om Vlaanderen zelfstandig te maken. Dat de Blokkers zo reageren is begrijpelijk en ook normaal want doordat BDW hun diensten weigert weten ze dat ze overbodig zijn. Hoeveel stemmen ze ook halen..

  7. Hij wil de PS niet voor het hoofd stoten, want daar wil hij mee onderhandelen. Dus bepaalt die PS onze Vlaamse politiek. En Dewever aanvaardt dat? Dewever is met zijn uitspraken héél veel stemmen verloren. In mijn huishouden al zeker vier. Dewever is zijn partij kapot aan het maken. Van Grieken heeft gelijk: Schiltz heeft wat gerealiseerd; Dewever heeft grote woorden maar niets gerealiseerd.

  8. Ik ook niet meer. Eerst de PS uitspuwen omdat met hen in een regering geen structurele hervormingen kunnen worden verwezenlijkt, maar nu, een regering later, diezelfde PS opvrijen om een nieuwe Staatshervorming te verwezenlijken. De perfecte definitie van ongeloofwaardigheid!

  9. Symbiose tussen BetonBlok Vlamingen en politiek-correcte kartonnen vlamingskes lijkt nog ver af, hopelijkniet tot ons electoraal vonnis van 2024 over het Vivaldistisch wanbeleid.

  10. Walter,sedert de EU verdragen van Lissabon in 2007 kan Vlaanderen nooit onafhankelijk worden,waarom willen Vlamingen dit niet inzien.Een akkoord met de PS zal het enige middel zijn om het confederalisme te bereiken,dat is de jammerlijke realiteit en TvG is zich daarvan bewust.

  11. ” Ik had De Wever door vanaf dag één. Liegen en bedriegen, alsof hij zich alles kan permitteren” (Mark Grammens in Knack van 10 augustus 2016). Dit gezegd zijnde: BDW is een neoliberaal en realpolitieker. Zijn beleidslijn en dito belangen kan Vlaanderen niet bevredigen.

  12. Waar ligt het verschil tussen federalisme en het confederalisme binnen de Belgische context? Wat is het politiek gewicht van beide formaties op Belgisch niveau? Verkiezingen 2019: N-VA haalt 16,03 % van de stemmen en 25 zetels op 150; de PS 9,46 % en 20 zetels op 150. Quid confederalisme als 75 % van het parlement geen vragende partij is voor een formule PS & N-VA? En last but not least: N-VA heeft als regionale speler de PS nodig voor een comeback in de Wetstraat, omgekeerd is dit niet het geval. Bovendien heeft BDW met de regering Michel bewezen geen loyale coalitiepartner te zijn. Paul Magnette en Elio Di Rupo zijn niet dom.

Plaats een reactie

Delen