Franse regering vloog met twee privéjets naar conferentie voor groene energie in Oostende

Illustratiebeeld: Emmanuel Macron. Shutterstock

Uncategorized

Deense cartoonist Kurt Westergaard overleden

Anton Schelfaut

Kurt Westergaard, de Deense cartoonist bekend omwille van zijn Mohammed-cartoons, is zondag overleden. Hij werd 86 jaar oud.

Zijn familie maakte het nieuws bekend aan de Deense krant Berlignske. Gallerist Erik Guldager bevestigde het aan de Deense openbare omroep DR. Westergaard overleed na een slepende ziekte. Hij laat een vrouw, vijf kinderen, tien kleinkleinderen en een achterkleinkind na.

De laatste jaren van zijn leven kreeg Westergaard politiebescherming, nadat hij in 2005 een Mohammed-cartoon had getekend voor de Deense krant Jyllands-Posten. Op de bewuste cartoon stond de profeet afgebeeld met een tulband in de vorm van een bom. De publicatie ervan leidde tot een van de grootste crisissen van Denemarken.

Op 1 januari 2010 drong een jonge Somaliër de woonst van Westergaard in Viby nabij Aarhus binnen met een bijl. Westergaard overleefde de aanslag door zich op te sluiten in het toilet, dat ingericht was als een safe room. Sindsdien kreeg hij bescherming van de Deense politie.

In 2010 werd Westergaard 75 jaar en stopte hij met zijn werk bij Jyllands-Posten. Hij bleef echter verder tekenen en zijn tentoonstellingen waren vaak volledig uitverkocht. Kurt Westergaard werd in 1935 in Døstrup in het zuiden van Jutland geboren.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

1 gedachte over “Deense cartoonist Kurt Westergaard overleden”

Plaats een reactie

Delen