167.000 Vlamingen hebben recht op terugvordering boete autokeuring

Autokeuring. Photonews

Uncategorized

Di Rupo verzet zich tegen onderzoekscommissie naar watersnoodramp

Anton Schelfaut

Waals minister-president Elio Di Rupo (PS) heeft zich in een aantal zaterdagkranten uitgesproken tegen een parlementaire onderzoekscommissie naar de watersnoodramp. Daarnaast belooft hij de nodige middelen om de slachtoffers bij te staan. Hij waarschuwt evenwel dat het anderhalf tot twee jaar zal duren vooraleer de huizen heropgebouwd zullen zijn.

“De situatie ter plaatse is zeer complex. In Pepinster of Trooz zijn er geen dienstverleningen meer, geen telefoon, geen computers,.. We zullen heel wat families die nu nog op hotel of bij familie logeren een nieuw onderkomen moeten geven. We moeten oplossingen vinden, want de heropbouw zal minstens anderhalf tot zelfs twee jaar duren”, waarschuwt Di Rupo in de kranten L’Echo en Le Soir.

Di Rupo wijst erop dat zowel het leger, de Civiele Bescherming als het nationale crisiscentrum in actie zijn geschoten. “We werken aan de fiscale aftrek voor giften die bedrijven en burgers doen via het Rampenfonds. We werken aan een vermindering van de btw voor restauratie en heropbouw. Alle contacten die ik in dit stadium had met federaal premier Alexander De Croo hadden effect.”

“Wallonië moet financieel op eigen benen staan”

Kan het federale niveau tussenbeide komen? “Misschien niet zozeer met geld, maar wel door goede voorwaarden te creëren om financiële middelen vrij te maken”, aldus Di Rupo. Hij zal zelf ook contact opnemen met de Europese Investeringsbank.

Volgens de Waalse minister-president moet Wallonië financieel de leiding nemen en “op eigen benen staan”. “Mijn boodschap aan iedereen die bezig is met institutionele hervormingen: we hebben nood aan een Brussels gewest in blakende gezondheid en aan een Wallonië dat over de nodige middelen beschikt om zelf te kunnen schitteren, ook op internationaal vlak.”

Di Rupo zal zich naar eigen zeggen verzetten tegen een parlementaire onderzoekscommissie naar de ramp. “Wat kan zo een commissie doen, behalve het juridische onderzoek in het gedrang brengen?”, vraagt hij zich luidop af. “Laat de derde macht haar werk doen en dat resultaat afwachten.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

10 gedachten over “Di Rupo verzet zich tegen onderzoekscommissie naar watersnoodramp”

  1. De mop van vandaag: “we hebben nood aan een Brussels gewest in blakende gezondheid en aan een Wallonië dat over de nodige middelen beschikt om zelf te kunnen schitteren, ook op internationaal vlak.” Werkelijk……plat van het lachen.

  2. Er heeft iemand geweldig schrik om op zijn fouten gewezen te worden! Verantwoordelijkheid opnemen en PS, meermaals bewezen dat deze uitersten zijn. Deze keer kan de NVA of Vlaams Belang niet de vingers gewezen worden, dus geen “gecontroleerde” comissie mogelijk!

  3. Weeral een deel van Wallonië dat gerestaureerd wordt op de kap van de Vlaming en Vivaldi dat met een lege staatskas verder Sinterklaas blijft spelen!
    1. Aanpassing aan de modaliteiten van het rampenfonds. Wie jarenlang het geld van de verzekeringspremie in zijn zak stak, zal ook volledig vergoed worden m.a.w. de federale staat speelt verzekeringsmij
    2. Gunsttarief btw : niet enkel worden de woningen gebouwd/gerestaureerd deels op kosten van de staat, die doet bovendien vrijwillig afstand van door deze werken gegenereerde inkomsten.
    En de put wordt almaar dieper…

Plaats een reactie

Delen