Dodentol loopt op tot 12: 21.000 Walen zonder stroom, minstens 4 mensen blijven vermist

In Ensival evacueert een politieman een klein meisje en brengt haar in veiligheid. Foto Didier Lebrun / Photonews

Uncategorized

Dodentol loopt op tot 14: 21.000 Walen zonder stroom, minstens 4 mensen blijven vermist

Kristof Luypaert

Bij het noodweer en de overstromingen is in ons land de dodentol al opgelopen tot twaalf slachtoffers. Ook tal van mensen blijven nog vermist, waardoor de balans mogelijk nog zwaarder dreigt te worden. In het Zuiden van ons land zitten zo’n 21.000 Waalse burgers volledig zonder stroom.

De overstromingen door de hevige regenval hebben in Chaudfontaine, in de provincie Luik, opnieuw zeker twee levens geëist. Dat bevestigde burgemeester Daniel Bacquelaine. Chaudfontaine is een van de plaatsen die het zwaarst getroffen is door het noodweer.

In het Waalse Trooz zijn intussen al drie lichamen geborgen, dat meldt de burgemeester Fabien Beltran. Het eerste slachtoffer in Trooz is aangetroffen in een weide. In een huis troffen de hulpdiensten nog twee andere dodelijke slachtoffers aan.

Koning Filip en koningin Mathilde trokken er donderdagnamiddag naartoe. Ze ontmoetten er slachtoffers van het noodweer en brachten hulde aan de reddingsdiensten. Ook minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) was ter plaatse.

De Federale fase van het rampenplan is intussen afgekondigd. Dat betekent dat de minister van Binnenlandse Zaken de hulpverlening coördineert.

Donderdagavond vond de brandweer in de gemeente aan de Vesder twee lichamen, zo bevestigde burgemeester Bacquelaine. Het eerste slachtoffer is aan la Rochette aangetroffen, het andere in de rue Emile Vandervelde.

Minstens negen doden, vier personen blijven vermist

Een vijftiger verdronk in zijn kelder in Aywaille, in Eupen kwam een 22-jarige man om het leven nadat hij met een zwemband in het snel stromende water in de wijk Nispert sprong. Vijf anderen kwamen om het leven in Verviers.

In Pepinster is een levenloos lichaam gevonden onder een gedeeltelijk ingestorte brug. In Philippeville kwam een vijftiger om het leven, toen hij probeerde takken die een afvoerpijp blokkeerden uit een beek te verwijderen.

Er zijn ook vier vermisten. In Marcourt, in de gemeente Rendeux in de provincie Luxemburg, werd woensdag een meisje van vijftien meegesleurd door de Ourthe. Zij is nog altijd niet teruggevonden. Bij een reddingsoperatie in Pepinster raakten drie mensen vermist toen donderdagmiddag een reddingsboot omsloeg.

21.000 Walen zitten zonder stroom

In Wallonië zitten intussen meer dan 21.000 mensen zonder elektriciteit als gevolg van de overstromingen. Er zijn onder meer pannes in Durbuy, Eupen, Rochefort, Spa, Theux en Verviers. Dat meldt de Waalse distributienetbeheerder Ores op zijn website.

Momenteel zijn zowat 300 distributiecabines ondergelopen.

“Het is onmogelijk voor onze ploegen om er toegang tot te krijgen”, zegt Ores. De distributienetbeheerder verzekert dat er alles aan wordt gedaan om de stroomvoorziening ondanks de omstandigheden in stand te houden en dat schade wanneer mogelijk hersteld zal worden.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

1 gedachte over “Dodentol loopt op tot 14: 21.000 Walen zonder stroom, minstens 4 mensen blijven vermist”

Plaats een reactie

Delen