Zaventem/Maalbeek, 22 maart 2016. Een datum die ruim vijf jaar in ons geheugen staat gegrift. Voor velen werd met een schok duidelijk dat islamterreur niet enkel in Parijs, Londen en Madrid bittere ernst was. De aanleiding van de aanslag was de arrestatie van Salah Abdeslam, mede het brein van de bloedige aanslagen in Parijs enkele maanden eerder. U herinnert zich misschien nog de beelden van de verwilderde Marokkaan die de wagen wordt ingesleurd door enkele zwaarbewapende agenten.
“Terroristenjager” vertelt het verhaal van een van de mannen achter die bivakmutsen. Zelden krijgt men een beeld van wie voor het Speciaal Interventie Eskadron (SIE) werkt, vroeger bekend als de Groep Diane. Lionel D. doorbreekt de anonimiteit. Samen met journaliste Annemie Bulté krijgt de lezer een beeld van de keiharde training, waarbij mentale uithouding misschien nog belangrijker is dan fysieke paraatheid.
Tot 2015 hielden deze circa 50 elite-agenten zich bezig met de arrestatie van gevaarlijke criminelen of het verijdelen van gevangenisopstanden. Enkele bekende namen passeren de revue: Nordin Benallal, Farid le Fou, Murat Kaplan. Het gebrek aan etnische diversiteit valt meteen op.
Parijse regen, Brusselse spetters
Na de aanslagen op de redactie van Charlie Hebdo starten de Staatsveiligheid en het gerecht met allerhande huiszoekingen. In Verviers loopt het bijna fout af wanneer IS-aanhangers met oorlogswapens terugschieten naar het SIE. Voor hen is nu ook aan den lijve duidelijk dat we terug in oorlog zijn. Een helse periode van ruim anderhalf jaar breekt aan met continue beschikbaarheid, levensgevaarlijke acties en permanente focus.
De mannen zijn getraind om in moeilijke omstandigheden te opereren, maar het gebrek aan middelen en erkenning doen verscheidenen ‘kraken’. Lionel D. noemt een kat een kat. Hij hekelt het gerecht dat lakse straffen uitspreekt voor criminelen en terroristen. Hij vermeldt de rol van de politiek, die bol staat van de loze beloftes over meer budget en decoraties. Hij sneert naar het commando dat met de eer gaat lopen van geslaagde acties, maar agenten van wacht laat slapen op de grond en niets doet aan de gebrekkige hygiëne of de erbarmelijke toestand van de kazerne. Ook psychologische steun voor hen die de dood letterlijk in de ogen keken, zit er niet in. De haren op je armen komen helemaal recht wanneer SIE-agenten die gewond raken tijdens een inval zonder afscheid op straat belanden en zelfs moeten procederen om hun medische kosten terugbetaald te krijgen.
Aanrader
Heeft u nog wat vakantiebudget of zoekt u een goed boek om de zomerdagen door te komen, voeg dan zeker dit werk toe aan het stapeltje. Het boek is uitermate vlot geschreven, biedt inzicht in een tot voor kort onbekende sectie van de politiediensten en toont hoe kwetsbaar onze samenleving is voor misdaad en terrorisme. Bovendien zwijgt de oud-agent niet wanneer hij de kans krijgt om de vele pijnpunten bloot te leggen van het Belgische systeem. De slechte werking van politietop, gerecht en politiek, die zelfs de hardste jongens binnen het SIE lijkt klein te krijgen. Voor de ex-collega’s van Lionel D. is dit boek een mooi eerbetoon.
Lionel D., “Terroristenjager – In het hart van de Speciale Eenheden”
Lannoo, 2021 – 240 bladzijden – 22,99 euro, ISBN: 978 940 1469 87 6