(Shutterstock)

(Shutterstock)

Cultuuroorlog

Duitse steden schrappen woord ‘zwartrijden’, want racistisch

Pieter Van Berkel

De openbare vervoersmaatschappijen van de Duitse hoofdstad Berlijn en de Beierse hoofdstad München schrappen het woord ‘zwartrijden’. Volgens de Berlijnse regering kan het woord racistische connotaties hebben.

De Münchner Verkehrsgesellschaft (MVG) heeft alle affiches met het woord in de stad vervangen. Vroeger prijkten affiches met de tekst “Zwartrijden kost 60 euro!” op de bussen, metro’s en trams van de stad. Die boodschap werd vervangen door de tekst “Eerlijk rijdt het langst”.

De Berliner Verkehrsbetriebe (BVG) schrapt het woord ‘zwartrijden’ uit de interne en externe communicatie om niet van racisme beticht te kunnen worden. Daarmee voldoet het bedrijf aan het diversiteitsprogramma dat in 2020 werd aangenomen door de rood-groene regering van de Duitse hoofdstad. Vanaf heden spreekt de BVG enkel van “rijden zonder geldig vervoersbewijs”.

Volgens het 44-pagina’s tellende diversiteitsprogramma beschrijft ‘zwart’ geen huidskleur, maar is het een politieke zelfbenaming “voor mensen die racisme ervaren”. Termen als ‘gekleurde’ of ‘donkere mensen’ kunnen ook niet meer door de beugel, vanwege koloniale of discriminerende connotaties.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

25 gedachten over “Duitse steden schrappen woord ‘zwartrijden’, want racistisch”

  1. Het houdt gewoonweg niet op, deze waanzin. Het wordt hoogtijd om terug naar het normale te gaan.Dat ‘rechts’ maar snel de bovenhand krijgt dan kunnen we al die linkse idioten buitenknikkeren.

  2. Echt he -waar stopt deze krankzinnigheid ,wat zal hetvolgende weer zijn , bruine Nutella verbieden ,want als er een Marokkaan hier rasicme in ziet ,bruine of zwarte chocolade enz , wit scheerschuim!!! Alsof bruin scheerschuim ook niet kan functioneren-het wirdtvechtvtijd dat de Woke generatie de plinkse pers en dito ministers ,DRINGEND naar psychiaters gaan

  3. We gaan (voor zover dat al niet het geval is) nog aardig op onze woorden moeten letten: een zwarte dag,een zwart schaap, donkere gedachten, een witte merel/raaf, zwarte magie, zwarte kat (ongeluk), zwarte bedoelingen, zwarte droom, enz., enz..

  4. Hoe langer hoe gekker die politiek-correcte ontaarding die overal waant een gebakken luchtkasteel hologram van vermeend “racisme”(sic) te constateren, nu zelfs in de term “ZWARTrijden” en weldra waarschijnlijk ook in de notie “SneeuwWITje” !

  5. Maar kiezen voor de klassieke partijen … dan heb je de continuering van deze zogenoemde politieke correctheid … heiliger willen zijn dan de Paus … binnen vijftien jaar zal je zien we-at er gebeurt: dan zijn de autochtone vreemd in eigen land en halen andere culturen de bovenhand. Men kan niet zeggen “wir haben es nich gewusst” ….

Plaats een reactie

Delen