Vlaams Parlementslid Johan Deckmyn (Vlaams Belang)

Uncategorized

Een derde meer Vlaamse bedrijven in Chinese handen sinds 2018

Wannes Neukermans

Op drie jaar tijd is het aantal bedrijven uit de niet-financiële economie die voor minstens 50 procent in handen zijn van een Chinese eigenaar gestegen met bijna 36 procent. In 2018 ging het namelijk nog om 73 cijfers. Uit cijfers die  die Vlaams Parlementslid Johan Deckmyn (Vlaams Belang) opvroeg bij minister-president Jan Jambon (N-VA) blijken dat er nu 99 te zijn. “Dit toont de stijgende invloed van China in onze economie aan, we moeten dus waakzaam blijven dat er geen strategische sectoren uit onze handen slippen”, reageert Deckmyn.

Een studie van het Departement Economie, Wetenschap en Innovatie in mei 2018 toonde aan dat een kleine, maar belangrijke groep van Vlaamse bedrijven in buitenlandse handen is. Het ging om slechts 0,8 procent van de bedrijven, die wel verantwoordelijk waren voor meer dan 30 procent van de toegevoegde waarde van de Vlaamse niet-financiële economie. De chemische en farmaceutische industrie zijn bijna volledig in buitenlandse handen. Bovendien blijkt dat hoe hoogtechnologischer het bedrijf, hoe meer uitgesproken de buitenlandse zeggenschap is.

China als bedreiging

Sinds 2018 werd de studie niet meer herhaald. Minister-president Jambon verklaarde dan ook dat mogelijke verschuivingen binnen het volledige ecosysteem van Vlaamse bedrijven met een buitenlands zeggenschap niet systematisch worden opgevolgd. Deckmyn betreurt dit: “We mogen niet naïef zijn en denken dat een snel veranderende wereld enkel opportuniteiten met zich meebrengt voor Vlaanderen.” Voor het Vlaams Belang-parlementslid valt vooral de toenemende invloed van China in onze Vlaamse ondernemingen op. In 2018 waren er 73 Vlaamse bedrijven in Chinese handen. Dat is ondertussen toegenomen tot minstens 99 ondernemingen. Jambon stelde dat het stijgend belang van China “niet als een loutere bedreiging mag gezien worden”. Maar Deckmyn werpt op dat van China ondertussen geweten is dat het met zijn investeringsbeleid wereldwijd voet aan de grond probeert te krijgen in voornamelijk strategische sectoren.

Zo verwijst Deckmyn naar de diefstal van technologie door China. Ook het feit dat het land al jaren hevig investeert in strategische sectoren in het buitenland vindt hij het vermelden waard. “Via de Chinese invloed in hoogtechnologische bedrijven dreigen technologie en bedrijfsgeheimen in de handen van China te vallen”, vervolgt Deckmyn. “Onze technologie is van enorm strategisch belang, we moeten daarom waakzaam zijn wanneer Chinese aandeelhouders zich aanbieden, des te meer omdat er in China bijna geen onderscheid te maken valt tussen staatsbedrijven onder controle van het communistische regime en private bedrijven.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

3 gedachten over “Een derde meer Vlaamse bedrijven in Chinese handen sinds 2018”

  1. Het is simpel onteigen de Chinezen. En stop de handel, Maar ja België wil maar al te graag een dictatuur worden. Waar alles spot goedkoop en troep is maar de kosten om te leven de pan uitswingen. Waar alles gecontroleerd wordt en daar kan de regering China goed bij gebruiken. Wie weet is China al aan het lobbyen bij de vivaldi partijen met mooie beloftes en goede banen voor de politiekers die helpen. China is een gevaar voor ons covid heeft dit bewezen. Ik zeg onteigen ieder bedrijf met banden naar China in ruil voor de Corona kosten!

Plaats een reactie

Delen