Eén op twee reizigers vult PLF-formulier niet in

Vakantiegangers keren terug op de nationale Luchthaven van Zaventem. Foto: Philip Reynaers / Photonews

Uncategorized

Eén op twee reizigers vult PLF-formulier niet in

Kristof Luypaert

Tijdens deze zomervakantie vulden wekelijks zowat 200.000 mensen een ‘Passagier Lokalisatie Formulier’ of PLF in. Dat is verplicht wanneer u van een langere buitenlandse reis terugkeert. Dat blijkt uit cijfers van Saniport, dat de instroom van die formulieren opvolgt, waarover de kranten van Mediahuis dinsdag berichten.

Die 200.000 is een opmerkelijk laag getal. Een ruwe schatting op basis van gegevens van statistiekbureau Statbel leert dat Belgen deze zomer ruim vier miljoen buitenlandse reizen zullen maken. Met 200.000 PLF-formulieren per week komen we voor de hele zomer aan minder dan twee miljoen.

Dat zou betekenen dat ruim de helft van de reizigers het formulier dus niet invult.

Vooral mensen die met de auto ­reizen, ontsnappen aan controle. “Dat blijft een pijnpunt. Maar we kunnen natuurlijk niet alle grenzen sluiten en elke auto controleren”, zegt ­Karine Moykens van het Inter­federaal Comité Testing & Tracing. De politie heeft wel beloofd om het aantal controles op te voeren

Wanneer moet je een PLF invullen?

Wie naar België reist of wanneer u na uw vakantie naar België terugkeert na een verblijf in het buitenland, moet binnen de 48 uur voor aankomst in België een Passenger Lokalisatie Formulier invullen.

Het PLF moet ingevuld worden door alle personen die naar België reizen, behalve wanneer ze minder dan 48 uur in België blijven, wanneer ze naar België terugkeren na een verblijf in het buitenland van minder dan 48 uur.

Reis je met het vliegtuig of per boot naar België ? Dan moet je altijd het PLF invullen, ook als je minder dan 48 uur in België blijft of in het buitenland was.

Reis je met de trein of bus vanuit een land buiten de EU of Schengenzone ? Dan moet je altijd het PLF invullen, ook als je minder dan 48 uur in België blijft of in het buitenland was. Wanneer je de afgelopen 14 dagen in een heel hoog risicoland verbleef, dien je ten alle tijden het PLF in te vullen, ongeacht de duur van je verblijf.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

4 gedachten over “Eén op twee reizigers vult PLF-formulier niet in”

  1. Dat ze hun plf steken waar de zon niet schijnt. Ik blijf wel thuis. Laat de horeca en toerisme dan maar failliet gaan. Ik laat van mij geen proefdier maken, nooit!

  2. En als u gaat skieën en een been breekt ook geen behandeling dan, en zo kan ik nog vele voorbeelden aanhalen. Doe toch effe normaal en gebruik uw gezond verstand ipv een kleutermentaliteit.

Plaats een reactie

Delen