Elke dag gemiddeld 14 islamitische aanslagen in Afrika

Foto: Shutterstock

Uncategorized

Elke dag gemiddeld 14 islamitische aanslagen in Afrika

Sonja Dahlmans

Het continent Afrika is de nieuwe brandhaard van islamitisch terroristisch geweld. Uit diverse rapporten blijkt dat daar dagelijks gemiddeld 14 gewelddadige terreuraanslagen plaatsvinden.

Volgens experts van de Verenigde Naties is Afrika het afgelopen half jaar het zwaarst getroffen door terrorisme. Dat komt onder andere van Islamitische Staat en Al Qaeda. Deze terreurbewegingen hebben hun invloed er uitgebreid. Voornamelijk in West- en Oost-Afrika hebben ze terrein gewonnen. Dat hebben ze kunnen doen vanwege de financiële steun die ze hebben ontvangen. Met dat geld zijn wapens en drones gekocht. In landen als Mali, Ivoorkust, Burkina Faso, Mozambique, Niger en Senegal is de invloed van IS en Al Qaeda, en van groepen die deze terreurbewegingen steunen, gegroeid. Daarnaast zijn er vanuit Nigeria aanvallen geweest in Kameroen, Chad en Niger.

In Mozambique bijvoorbeeld zijn opstandelingen van huis tot huis gegaan. Ze vroegen aan mensen of ze christen of moslim waren. Christen werden vermoord, aldus Todd Nettleton van de organisatie Voice of the Martyrs. Er zouden in het land zelfs getuigenissen zijn dat christenen werden gekruisigd. De vrees bestaat dat er in Afrika een tweede kalifaat wordt opgericht, zoals eerder gebeurde in Syrië en Irak. Zo’n 6.000 mensen keerden terug naar West-Afrika vanuit die landen en zij proberen om ook in Afrika een soortgelijk kalifaat te stichten.

Coronavirus

De komst van het coronavirus en de rampzalige effecten daarvan op hun vijanden, hebben IS en Al Qaeda doen glunderen van plezier. IS heeft zelfs overwogen om het virus als wapen te misbruiken, maar vooralsnog zijn daar geen concrete plannen voor gevonden. De lockdowns in Europa hebben ervoor gezorgd dat de verspreiding van islamitische terreurbewegingen is vertraagd, maar het gevaar voor online radicalisering is er net door gegroeid.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Sonja Dahlmans (°1968) is een Nederlandse theologe gespecialiseerd in oosters-orthodox christendom. Ze werkt momenteel een master islamitische theologie af aan de Melbourne School of Theology.

1 gedachte over “Elke dag gemiddeld 14 islamitische aanslagen in Afrika”

  1. De traditionele islamitische ideologie, die overheerst in de landen met een moslimmeerderheid, is gericht op het elimineren van elke andere religie. Maar even zorgwekkend is naar mijn mening de zachte en sluipende sharia in het westen, die ook gericht is op het uitbreiden van het islamisme in het westen en het elimineren van het christendom en andere ideologieën. Het uitnodigen van moslims uit islamitische landen naar het westen die de sharia-doctrine onderschrijven is dan ook zelfvernietigend.

Plaats een reactie

Delen