Good Move, belastingen en veiligheid doen ondernemers overwegen om uit Brussel te verhuizen

Brusselse ondernemers overwegen een verhuis. Shutterstock

Uncategorized

Europees Hof laat hoofddoekverbod op werk toe als klant dat vraagt

Anton Schelfaut

Werkgevers mogen hun personeel verbieden hoofddoeken en andere religieuze symbolen te dragen, maar dan moeten ze wel kunnen aantonen dat hun klanten dat willen. Dat heeft het Europees Hof van Justitie bepaald.

Werkgevers kregen van het hof in Luxemburg eerder al de ruimte om van hun werknemers te vragen zich neutraal te kleden. Die regel moet dan wel voor al het personeel gelden. Deze mag bijvoorbeeld moslima’s niet beletten om een hoofddoek te dragen of christenen om een kruisteken te dragen. In dat geval is er geen sprake van rechtstreekse discriminatie.

Daartoe kan zo’n neutraliteitsregel in de praktijk wel leiden, erkent het hof. Werknemers die zich op grond van hun geloof of overtuiging op een bepaalde manier willen kleden, worden immers meer gehinderd dan anderen. Maar ook dat is toegestaan, indien klanten dat aantoonbaar op prijs stellen of als collega’s anders ruzie zouden krijgen. Dan heeft de werkgever er een echt belang bij, en dat is gerechtvaardigd.

Verder mogen werkgevers geen onderscheid maken tussen grote, meteen in het oog springende religieuze tekens, zoals een keppeltje, hoofddoek of tulband, en kleinere varianten als een bescheiden kruiskettinkje. Daardoor zouden mensen die een geloof of overtuiging met zichtbare symbolen aanhangen, benadeeld worden. Neutraal is neutraal, zo meent het hof.

Neutraliteit

“Voilà, EU Hof van Justitie is duidelijk over neutraliteit”, schrijft N-VA-fractieleider in het Brussels parlement Cieltje Van Achter op Twitter. “De MIVB had dus in beroep moeten gaan tegen haar veroordeling voor discriminatie door hoofddoek te weigeren. Ongelooflijk dat de Brusselse regering dit verhinderd heeft. Lectuur voor Elke Van den Brandt, Pascal Smet en Sven Gatz.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

2 gedachten over “Europees Hof laat hoofddoekverbod op werk toe als klant dat vraagt”

  1. Begrijpelijk; de Ondernemer heeft als enige wens dat zijn zaak floreert, wat als afgeleide de werkgelegenheid ten gunste komt. Hoe neutraler de verkopers, hoe meer klanten uit totaal verschillende bevolkingssegmenten klant zullen worden, wat de omzet zal doen stijgen. Daarom dienen reclame brochures een zo divers mogelijke varieteit van afgebeelde personen te bevatten.

Plaats een reactie

Delen