Uncategorized

Film: The Tomorrow War

Pieter Van Berkel

“The Tomorrow War” is een weinig originele sciencefiction- en actiefilm met Chris Pratt in de hoofdrol. De film is te bekijken op Amazon Prime Video.

In 2022 verschijnt een groep tijdreizigers uit het jaar 2051 met de boodschap dat de mensheid op het punt staat een oorlog tegen buitenaardse wezens te verliezen. De enige hoop van de mensheid is om een massale, wereldwijde dienstplicht in te voeren en hun burgers dertig jaar de toekomst in te sturen om daar mee te helpen in de oorlog. Een van die burgers is Dan Forester (gespeeld door Chris Pratt), een biologieleraar en Irak-veteraan die het lot van de wereld in zijn handen draagt.

Middelmatig

De opzet van The Tomorrow War klinkt misschien van de pot gerukt, en dat is het ook. Tegelijkertijd is de film weinig origineel te noemen. Zo doet de plot sterk denken aan onder meer “Independence Day” uit 1996, al wordt in die film niet in de tijd gereisd. Herhaaldelijk bekruipt je tijdens het kijken het gevoel dat je dit alles al eens eerder hebt gezien. Het is bovendien jammer dat het tijdreis-element onderbenut blijft en bij momenten eerder als een gimmick aanvoelt dan iets wat essentieel is voor het verhaal.

De inzet en de dreiging zijn hoog, maar de film weet dat niet even consequent te communiceren aan de kijker. Bij momenten slaagt men daar heel goed in, maar net hierdoor zijn de momenten waarin dit niet gebeurt extra storend. Het ontwerp van de buitenaardse wezens die de mensheid willen uitroeien verdient wel lof. De aliens zijn lekker griezelig en komen echt sterk en gevaarlijk over. De kijker voelt wel degelijk aan, in tegenstelling tot andere, gelijkaardige films, dat het een ongelijke strijd is.

Chris Pratt, die doorgaans schittert in ietwat komische actierollen, presteert niet slecht, maar wel ondermaats. Of dat de schuld van Pratt zelf is, is nog maar de vraag. Het zou ook aan het script kunnen liggen. De acteerprestaties van J.K Simmons als Vietnamveteraan en ‘prepper’ (en Dan’s vader) Sam Richardson als komische sidekick Charlie en de knappe Yvonne Stahovski als kolonel Muri, die de mensheid in de toekomst leidt, verdienen eigenlijk veel meer lof. De interacties tussen de verschillende personages zijn evenwel een van de pluspunten van de film.

Vervolg

Oorspronkelijk was het bedoeling dat de film in de bioscoopzalen zou verschijnen, maar daar stak de coronapandemie een stokje voor. De distributierechten werden opgekocht door Amazon en The Tomorrow War verscheen alsnog op streamingdienst Prime Video. Blijkbaar was de film een groot succes, want er werd intussen al een vervolg aangekondigd.

The Tomorrow War is een genietbare, zij het weinig originele actiefilm. Maar wie een echt goede sciencefictionfilm wil zien over tijdreizen en een oorlog tegen buitenaardse wezen, kijkt beter naar “Edge of Tomorrow” (2014) met Tom Cruise.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

Plaats een reactie

Delen