Weinig discriminatie op arbeidsmarkt. Foto Shutterstock.

Weinig discriminatie op arbeidsmarkt. Foto Shutterstock.

Uncategorized

Gentse praktijktesten brengen weinig discriminatie aan het licht

/

Gisteren publiceerde de stad Gent de resultaten van het onderzoek naar discriminatie op de arbeidsmarkt. Daaruit blijkt dat er van discriminatie weinig sprake is, al probeert de stad Gent dat wel te doen lijken. “Het valt onmiddellijk op dat de resultaten doelbewust worden uitvergroot”, aldus Voka.

Het Gentse stadsbestuur wil al langer werken met praktijktesten om discriminatie op de arbeidsmarkt aan te pakken, en wilde hun beleid kracht bijzetten met een studie naar discriminatie op de arbeidsmarkt. De resultaten van dat onderzoek tonen echter aan dat er zeer weinig discriminatie bestaat bij Gentse ondernemingen, het Vlaams netwerk van ondernemingen (Voka) reageert tevreden.

“Het stemt Voka tevreden dat er bij de voornaamste sectoren (industrie en diensten) geen discriminatie werd vastgesteld”, klinkt het. “Het is anderzijds verontrustend dat de Stad Gent de resultaten doelbewust uitvergroot en de Gentse economie in een negatief daglicht stelt.”

De stad Gent claimt immers dat kandidaten met een discriminatiegrond (leeftijd, herkomst, genderidentiteit en gezondheidstoestand) 21% minder vaak worden uitgenodigd voor een jobgesprek dan kandidaten zonder deze eigenschap, maar dat klopt niet volgens Voka. “Het valt onmiddellijk op dat de resultaten doelbewust worden uitvergroot. In werkelijkheid is het verschil tussen beide doelgroepen minder dan 5 procentpunten. Het is ook verwonderlijk dat de bewezen non-discriminatie niet in de verf wordt gezet. Zo wordt het feit dat genderdiscriminatie afwezig blijkt, net zoals bij kandidaten met een kankerverleden, niet vermeld.”

Praktijktesten?

Bij Voka is men dan ook geen voorstander van praktijktesten. “Door te kiezen voor praktijktesten hangt het stadsbestuur van Gent een negatief beeld op over de volledige populatie van Gentse bedrijven. Het volledige Gentse ecosysteem wordt geviseerd in een zoektocht naar enkelingen. En dat is jammer.”

Geert Moerman, gedelegeerd bestuurder van Voka: “Dat ondernemingen zich nu het hoofd moeten breken of een sollicitatie echt of nep is, is hemeltergend”, stelt Moerman. “Het doet denken aan bedenkelijke phishing-praktijken, met als resultaat dat het wantrouwen stijgt en de arbeidsmarkt ontwricht wordt. In ons land is de regelgeving voor bedrijven nu al loodzwaar en één van de belangrijkste oorzaken waarom er in Vlaanderen minder ondernemers zijn dan in vergelijkbare regio’s. Toch hebben beleidsvoerders en administraties de neiging om nog meer regels en processen toe te voegen. Laat ons dit een halt toeroepen, want dit is nefast voor ons ondernemingsklimaat.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




3 gedachten over “Gentse praktijktesten brengen weinig discriminatie aan het licht”

  1. Vlaanderen is noch racistisch noch, noch xenofoob. Het zijn twee uitvluchten om eigen falen en onwil om kansen te grijpen, te vergoelijken. Liesbeth Homans had gelijk.

  2. Discriminatie moet in beperkte mate kunnen in de private sector. De werkgever beslist autonoom welke profielen beantwoorden aan zijn eisen. Praktijktesten zijn ondemocratisch.

  3. Inderdaad. Ondernemingen zijn privéinstellingen, de overheid heeft zich niet te bemoeien met hun aanwervingsbeleid. Een Turkse bedrijfsleider heeft dan bijvoorbeeld ook het recht om enkel Turkse medewerkers aan te werven.

Plaats een reactie

Delen