(Shutterstock)

(Shutterstock)

Cultuuroorlog

Grootste onderwijsvakbond VS wil ‘kritische rassentheorie’ promoten op lagere scholen

Pieter Van Berkel

De grootste Amerikaanse onderwijsvakbond wil ‘kritische rassentheorie’ promoten op lagere scholen.

De National Education Association (NEA) telt zo’n 2,3 miljoen leden. De onderwijsvakbond reageert met een resolutie op kritiek op ‘kritische rassentheorie’ (Critical race theory of CRT). Volgens die theorie is racisme niet iets dat louter voortvloeit uit persoonlijke vooroordelen, maar zit het ingebakken in de maatschappij, overheids- en culturele instellingen, het onderwijs en justitie. Racisme is met andere woorden onvermijdelijk, en zowat iedere niet-blanke is er slachtoffer van.

Kritische rassentheorie verboden in helft Amerikaanse staten

Het onderwijzen van kritische rassentheorie is in ongeveer de helft van de Amerikaanse staten verboden in het openbaar onderwijs. Voormalig president Donald Trump (Rep.) verbood de theorie in publieke instellingen. De laatste maanden zorgde kwestie voor verhitte discussies tussen Amerikaanse schoolbesturen en ouders.

Volgens de NEA is daarentegen het “redelijk en gepast” om CRT in het lesprogramma op te nemen, ook op lagere scholen, in alle Amerikaanse schooldistricten en staten. De vakbond zal daarom “een reeds gemaakte, diepgaande studie die blanke suprematie, anti-zwartheid, anti-Indigeniteit, racisme, patriarchaat, kapitalisme en andere vormen van macht en onderdrukking bekritiseert” publiceren.

Ook zal de vakbond zich aansluiten bij de Black Lives Matter at School-campagne om 14 oktober, de verjaardag van George Floyd, te behandelen als een “actiedag om lessen te geven over structureel racisme en onderdrukking”.

De NEA verzet zich ook tegen verbod op het onderwijzen van het 1619 Project van de New York Times. Het controversiële 1619 Project vertelt de geschiedenis van de Verenigde Staten vanuit het perspectief van Afro-Amerikanen en slaven. Volgens critici, waaronder ook linkse historici, propageert het project historische onwaarheden, onder meer door te stellen dat de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog om het in stand houden van slavernij draaide.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

12 gedachten over “Grootste onderwijsvakbond VS wil ‘kritische rassentheorie’ promoten op lagere scholen”

  1. Ras heeft te maken met genen en is voor de geboorte; cultuur is aangeleerd gedrag en komt erna. De gelijkstelling van beide is een taalvervalsing. Het is een leugen en een ideaal wapen voor communisten. Voor de VS is dit nog gevaarlijker dan Europa. Zij hebben veel meer kleurlingen dan ons. De oude Biden zal het nog erg moeilijk krijgen met de extreemlinkse activisten uit zijn eigen partij.

  2. onder meer door te stellen dat de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog om het in stand houden van slavernij draaide” D hele katoen economie van de Southern States draaide op slave labour met op het hoogtepunt 4 MILJOEN slaven. Dus slavernij was zeker een reden van de oorlog tegen het noorden.

  3. Aan Erik; Kunta Kinte is een deels verzonnen verhaal. Ook altijd vreemd dat slavernij bijna exclusie over slaven naar het westen gaat, bijna nooit over de slavenhandel naar het oosten (oa Arabie), die veel groter was dan deze naar het westen.

  4. Arabieren hebben hier geen last van. Waren de zwarte slavendrijvers en onrechtstreeks de Amerikaanse leveranciers. Ze hadden ook geen eigen kweekvijvers. Was er wegwerpartikel en hernieuwbaar, vlak bij de deur. En niemand kan het navertellen, geen Kunta kinte’s .

  5. En Europa dan? “Open grenzen” –> massa-immigratie –> goedkope werkrachten. Hoeveel Europese bedrijven maximaliseren hun winst door steeds goedkoper werkvolk te zoeken? En welk werkvolk is dat, die hier “vrijwillig” tegen een hongerloon uren kan komen kloppen? De EU Deep State heeft het wat mooier verpakt, maar de essentie is hetzelfde hoor. Ze gaan de slaven niet halen, want die komen wel vanzelf (zolang ze de migrantenstroom in stand houden)

  6. Ze kunnen den boom in met kunta kinte en al dat gelul. Ik heb niks van doen met wat er voor mijnen tijd is gebeurt. Dat links zo achterlijk is om al wat blank is te verketteren moeten zij weten.

  7. Erik, Je verwart de burgeroorlog met de onafhankelijkheidsoorlog. De burgeroorlog draaide (deels) om de slavernij. De onafhankelijkheidsoorlog was tegen de Engelsen. Waarom commentaar geven over geschiedenis als je die niet kent ?

Plaats een reactie

Delen