Hidveghi Balazs - Afbeelding: Multimedia.europarlement - Didier BAUVERAERT

Hidveghi Balazs - Afbeelding: Multimedia.europarlement - Didier BAUVERAERT

Cultuuroorlog

Hongaarse Europarlementariër beschuldigt Brussel van misbruik van bevoegdheden: “Politieke chantage”

Niels Geerinck

De Hongaarse Europarlementariër Balazs Hidvéghi vindt de Europese Unie en Europese Commissie misbruik maken van hun bevoegdheden. Volgens de Hongaar gaat het om “moedwillige politieke chantage” tegenover Hongarije en sympathisanten.

Het Fidesz-Europarlementslid reageert op de huidige discussie omtrent Hongarije en de financiering die het verkrijgt van de Europese Unie. Volgens hem was het geld dat de EU richting Hongarije overmaakte geen zogenaamde hand-out maar geld waar Hongarije recht op had. “Brussel heeft niet het recht om het geld in te houden. Dit maakt allemaal deel uit van de politieke bedreigingen en chantage,” zei hij. De Europarlementariër zei dat de Europese Commissie bijzonder geïnteresseerd was in de standpunten van de Hongaren en zelfs de lopende openbare enquête van de regering bijhield. Hij drong er bij het publiek op aan om de enquête in te vullen en zei dat het “ons werk in Brussel enorm helpt”.

Migratievraagstuk blijft centraal staan

Volgens hem blijft het migratievraagstuk en de houding van de Hongaarse regering hieromtrent centraal staan in de relatie tussen de EU en het land. Volgens de Commissie beperkt Hongarije onrechtmatig de toegang van migranten. De Europarlementariër ziet dit echter anders. Het gaat louter om een inperking van de asielaanvragen vanwege de steeds voortdurende migratiecrisis binnen de Europese Unie, zo zei hij. “We zijn vastbesloten om op te komen voor de belangen van Hongaren, vastbesloten om ons thuisland te beschermen,” aldus Hidvéghi.

“LGBTQ-wetten”

Het land ligt momenteel op rampkoers met de Europese Commissie. Voorzitster Ursula von der Leyen is vastbesloten om samen met enkele NGO’s en belangenorganisaties een rechtzaak aan te spannen tegen de Hongaarse wetgeving. Die handelt over het al dan niet vergunnen van keuzevrijheid aan Hongaarse ouders. Zo kunnen ze aangeven of hun kinderen al dan niet in aanraking komen met LGBTQ-gerelateerde thema’s op school.

Volgens de Commissie is dit een flagrante inbreuk en discriminatie. Hidvéghi is van mening dat dit louter een “afleiding” is en dat de Commissie zélf een inbreuk begaat door zich voortdurend te moeien met de interne wetgeving van Hongarije. “We niet bereid zijn LGBTQ-activisten toe te laten in kleuterscholen en scholen. We weigeren toe te staan dat kinderen worden blootgesteld aan seksuele propaganda tegen de wil van hun ouders,” zo zegt Hidvéghi.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

3 gedachten over “Hongaarse Europarlementariër beschuldigt Brussel van misbruik van bevoegdheden: “Politieke chantage””

Plaats een reactie

Delen