De Hongaarse Minister van Justitie Judit Varga - Afbeelding: Shutterstock

Judit Varga (foto: Shutterstock)

Cultuuroorlog

Hongaarse Minister van Justitie: “Soevereiniteit van lidstaten en verdragen in de EU moet worden gerespecteerd”

Niels Geerinck

De Hongaarse Minister van Justitie Judit Varga vindt dat de Europese rechtsstaat niet mag misbruikt worden voor ideologische doeleinden en de chantage van lidstaten. Ze wil dat de soevereiniteit van de Europese lidstaten en de eerder gesloten verdragen gewaarborgd blijft.

Varga reageert op een rapport dat werd opgemaakt door de EU. In het rapport was te lezen hoe Hongarije dit jaar weinig of geen rekening hield met de “nationale minderheden” en “de strijd tegen antisemitisme“. Ze noemt de gebruikte methodologie “twijfelachtig” en merkt op dat de informatie vooral voorzien werd door instellingen en NGO’s die vijandig tegenover Hongarije staan. Hongarije houdt vol dat de Europese Commissie door de EU-verdragen niet was gemachtigd om dergelijke rapporten samen te stellen.

“Betreurenswaardige verklaringen”

De Hongaarse minister vindt het betreurenswaardig dat er vanuit de EU heel wat verklaringen gekomen zijn omtrent de nieuwe wetten inzake kinderbescherming. Ze hekelt de opiniestukken en uitlatingen die verschenen waren, nog voor dat de officiële tekst van de wet publiekelijk beschikbaar was. Volgens haar heeft de Europese Commissie het rechtssysteem misbruikt om de Hongaarse regering te chanteren. Zo vindt ze dat de Europese Commissie Hongarije harder wist te beoordelen bij het toekennen van “post-covid fondsen“.

“Meer echte volkssoevereiniteit”

Binnenkort houdt de Europese Unie enkele conferenties over de toekomstvisie van Europa. Volgens Varga dienen ze zich vooral te richten op het waarborgen van “echte volkssoevereiniteit” en dient er meer rekening gehouden te worden met de meningen van democratische gemeenschappen. Hongarije wil zich alvast voorbereiden en de visie toelichten met het zogenaamde “zevenpuntenplan“.

Het land zal zich nog altijd blijven verzetten tegen de uitbreiding van bevoegdheden voor bepaalde Europese instellingen, zo werd benadrukt door Varga.

De minister is van mening dat de Europese integratie een instrument moet zijn en geen doel op zich. Ze maakt zich sterk dat het beslissingsrecht nog altijd dien te liggen bij de gekozen leiders en niet bij NGO’s of andere maatschappelijke organisaties en instellingen.

“Gevaarlijke uitdagingen”

De minister waarschuwde dat Europa zich zal dienen voor te bereiden op “een periode van gevaarlijke uitdagingen” waaronder een steeds verder uitbreidende migratiecrisis en de Corona-pandemie. Tot slot wil ze zeker in dialoog treden met alle landen die wachten op toetreding.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

2 gedachten over “Hongaarse Minister van Justitie: “Soevereiniteit van lidstaten en verdragen in de EU moet worden gerespecteerd””

  1. Mijn toekomst beeld voor Europa de fucking fik erin weg met de eu! De eu werkt met mensen maar doet alsof een mens mechanisch is. Met de olie in de hand staat de eu klaar om de piep te smeren onwetend dat er eigenlijk een vijs losstaat aan de prachtige machine. Hongarije heeft gelijk maar de eu is als een school leraar altijd gelijk hebben spreek je tegen blijf dan maar na want ons beeld is correct en dat zul je volgen willen of niet! #china3.0

  2. Hongarije blijkt een van de afnemers / gebruikers (ook Marokko) van PEGASUS.
    Spyware gemaakt door Israël, verkocht aan dictatorial regimes om zijn burgers te bespioneren.

Plaats een reactie

Delen