De Chinese politie bij protesten eerder dit jaar, afbeelding is illustratief - Afbeelding: Shutterstock

De Chinese politie bij protesten eerder dit jaar, afbeelding is illustratief - Afbeelding: Shutterstock

Uncategorized

Hongkong: Man gearresteerd na “beledigen van Chinees volkslied”

Niels Geerinck

In Hongkong werd een 40-jarige man gearresteerd door de Chinese politie. Volgens de lokale autoriteiten “beledigde de man het Chinese volkslied.

Het voorval gebeurde in het Kwun Tong shoppingcenter. Daar waren enkele mensen samengekomen om naar de deelname van Hongkongse schermer Edgar Cheung op de Olympische Spelen te kijken.

Volgens de politie probeerde de man ook andere aanwezigen aan te zetten tot boegeroep tijdens het Chinese volkslied. Daarnaast had de man een Hongkongse vlag mee die stamt uit de periode wanneer Hongkong nog een Britse kolonie was. Dit was een doorn in het oog van de aanwezige ordediensten, zij hielden de man meteen aan wegens “inbreuken op de nationale veiligheidswet”.

Hij riskeert een boete die kan oplopen tot 50.000 Hongkongse dollar (5.400 euro) en ook een gevangenisstraf tot maximaal 9 jaar.

De spanningen tussen de bevolking van Hongkong en de aanwezige Chinese politie blijft stijgen. Dit in navolging van enkele pogingen van Peking om meer voet aan wal te krijgen in de enclave, die konden rekenen op heel wat tegenstand en protest. Daarbij werden in april dit jaar nog 9 studenten gearresteerd.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

2 gedachten over “Hongkong: Man gearresteerd na “beledigen van Chinees volkslied””

  1. De politie en ordediensten in Hong Kong zijn van Hong Kong.
    Maar zelfs al was er een politieagent van elders in China, dan nog, is dat als een politieagent van Oostende die in Brugge gaat helpen.

Plaats een reactie

Delen