Ierland verplicht coronapaspoort in restaurants en pubs

De bekende uitgaansbuurt Temple Bar in Dublin in het 'pre-corona' tijdperk. Foto: Shutterstock.

Uncategorized

Ierland verplicht coronapaspoort in restaurants en pubs

Kristof Luypaert

In Ierland mogen volledig gevaccineerden en mensen die onlangs zijn hersteld van COVID-19 vanaf maandag weer binnen dineren bij horeca. Gasten moeten er wel een vaccinatiepaspoort tonen.

Zo’n 3.000 pubs gaan naar verwachting weer open. Voor veel van hen is dat voor het eerst sinds maart 2020. Volgens de nieuwe maatregelen mogen zes mensen bij elkaar zitten en moeten horecagelegenheden sluiten om 23.30 uur.

Het Europese coronapaspoort geldt als algemeen vaccinatiebewijs, maar een bewijs van de Ierse gezondheidsdienst is ook toegestaan. Eind juni stelde de Ierse regering de heropening van horeca uit vanwege de opmars van de deltavariant van het virus.

De heropening was gepland voor 5 juli, maar horecagelegenheden moesten wachten tot de regering een nieuw systeem voor vaccinatiebewijzen had ingericht. Vanaf 2 juni mochten hotelgasten wel al binnen eten.

Ongeveer 68 procent van de Ierse volwassenen is inmiddels volledig gevaccineerd. Wel neemt het dagelijkse aantal nieuwe besmettingen en het aantal ziekenhuisopnames momenteel toe, nu de deltavariant om zich heen grijpt in het land.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

Plaats een reactie

Delen