Brussel. Foto Shutterstock.

Foto: Shutterstock

Uncategorized

Interventieteam Brussel-Zuid protesteert

Ruben Notteboom

De politiezone Brussel-Zuid heeft agenten van andere diensten moeten mobiliseren, omdat een vijftiental agenten zich ziek hebben gemeld om te protesteren. Men wil hun dienst reorganiseren en dat zien ze niet zitten. Naar eigen zeggen kunnen ze de werkdruk niet meer aan en zijn ze extreem vermoeid. Dat melden verschillende media en werd bevestigd door korpschef Jurgen De Landsheer volgens BELGA.

Het interventieteam bestaat uit 32 agenten die van 7.00 uur ’s ochtends tot 19.00 uur ’s avonds actief zijn om op oproepen te reageren. Maar negen van hen zijn momenteel op verlof en 15 andere hebben zich ziek gemeld met een medisch attest voor minstens één dag tot meerdere dagen. Minstens één burgemeester en de media zouden een anonieme brief gekregen hebben om de problemen te belichten.

Korpschef van Brussel-Zuid begrijpt hen

Hun korpschef, Jurgen De Landsheer, begrijpt hen en heeft sympathie voor hun protest. “Het is een moeilijk jaar geweest, met alle gezondheidsmaatregelen die moesten worden afgedwongen tijdens en na de lockdown, de Europese en de NAVO-top, het EK…,” zegt De Landsheer volgens BELGA. “We zitten ook in een jaar van verandering en reorganisatie.”

En die reorganisatie en verandering valt niet bij iedereen in de smaak.”In werkgroepen was voorgesteld om shifts van 12 uur te doen in plaats van 10 uur, waardoor (de agenten) meer dagen thuis zijn. Van de 200 mensen die op de interventiediensten werkten, was tweederde voor en een derde tegen. We zijn de mening van de meerderheid gevolgd en hebben dit dienstschema op 1 april geïmplementeerd,” aldus De Landsheer.

Verandering, reorganisatie en vertrouwensbreuk zorgen voor problemen

Volgens de korpschef is het vertrouwen met de bevolking gebroken door de coronacrisis. Dat is zeer slecht voor het moreel van het personeel, waardoor werken alleen maar moeilijker wordt. “Er is een politieke wil om het kader van 100 politieagenten tussen dit en drie jaar op te trekken en er is een budget, maar we moeten ze nog zien te rekruteren”, besluit De Landsheer.

De korpschef hoopt te kunnen praten met de politieagenten om de problemen op te lossen. Daarnaast nam hij contact op met politievakbonden VSOA en NSPV. Zo hoopt hij tot een gezamenlijke oplossing te komen in het voordeel van iedereen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

1 gedachte over “Interventieteam Brussel-Zuid protesteert”

Plaats een reactie

Delen