Irakees in cel op verdenking van terroristische moord in Irak in 2005

Osama Bin Laden, leider van Al-Qaida. Foto: Shutterstock.

Uncategorized

Irakees in cel op verdenking van terroristische moord in Irak in 2005

Kristof Luypaert

Een Irakees uit Koksijde zit in de cel op verdenking van terroristische moord en moordpoging in Irak in 2005. Dat bevestigt het federaal parket. De FBI zou de man via vingerafdrukken gelinkt hebben aan de feiten. De verdachte man van 36 ontkent met klem dat hij iets met de feiten te maken heeft.

Het onderzoek ging van start naar aanleiding van buitenlandse informatie over de verdachte. Op basis van zijn woonplaats startte een gerechtelijk onderzoek onder leiding van de Brugse onderzoeksrechter gespecialiseerd in terreurzaken.

De FBI zou de Iraakse Koksijdenaar via vingerafdrukken aan de feiten kunnen linken hebben, maar over de details kan het federaal parket niets kwijt. I.A. is pas vorige week gearresteerd. Daarna is hij door de onderzoeksrechter aangehouden op verdenking van terroristische moord, terroristische poging tot moord en deelname aan een terroristische groepering.

De verdachte zou in 2005 en 2006 betrokken geweest zijn bij een sectie van Al-Qaida. De moordaanslag zou zich in 2005 in Irak afgespeeld hebben, maar het is niet duidelijk om welke feiten het precies gaat.

De verdediging wil niets kwijt over de inhoud van de zaak. “Mijn cliënt ontkent in alle toonaarden”, aldus advocate Nathalie ‘T Jampens. De verdachte beweert dat er sprake moet zijn van een vergissing. Volgens zijn advocate woont hij al enkele jaren in België en is hij goed ingeburgerd.

De Brugse raadkamer heeft de aanhouding van I.A. dinsdagochtend met een maand verlengd. De verdachte was zelf niet aanwezig op de zitting, omdat nieuwe gedetineerden door de coronamaatregelen eerst twee weken in isolatie in de gevangenis moeten blijven.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

2 gedachten over “Irakees in cel op verdenking van terroristische moord in Irak in 2005”

Plaats een reactie

Delen