Tarō Asō (Shutterstock)

Tarō Asō (Shutterstock)

Uncategorized

Japanse vicepremier: “Japan moet Taiwan verdedigen als China aanvalt”

Pieter Van Berkel

De Japanse vicepremier en minister van Financiën Tarō Asō zegt dat zijn land Taiwan moet verdedigen als het eiland wordt aangevallen.

“Als zich in Taiwan een groot probleem zou voordoen, zou het niet te ver gaan om te zeggen dat dit zou kunnen leiden tot een situatie die een bedreiging vormt voor de Japanse overlevingskansen”, zei Asō, die in het verleden ook even premier was. “We moeten er goed over nadenken dat [het Japanse eiland] Okinawa de volgende zou kunnen zijn.”

Japanse grondwet

Een ‘overlevingsbedreigende situatie’ wijst op een situatie waarbij een land met nauwe banden met Japan wordt aangevallen, wat op zijn beurt het voorbestaan van Japan kan bedreigen. Het is een van de voorwaarden waaraan Japan moet voldoen om een bondgenoot militair te hulp te schieten.

Na de Tweede Wereldoorlog werd het inzetten van de Japanse strijdkrachten grondwettelijk aan strenge voorwaarden onderworpen. Die grondwettelijke bepaling werd de laatste decennia, mede door de dreiging vanuit China, wel geherinterpreteerd en geamendeerd.

China woedend

Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken reageerde woedend op de uitspraak van Asō. “Niemand mag de vastberadenheid, de vaste wil en het formidabele vermogen van het Chinese volk om de nationale soevereiniteit te verdedigen, onderschatten”, zei Zhao Lijian, woordvoerder van het ministerie.

China beschouwt Taiwan als een afvallige provincie en sluit niet uit dat het geweld zal gebruiken om het eiland in te lijven. Daarnaast claimt Chinese een aantal kleine eilandjes voor de kust van het Japanse eiland Okinawa.

Asō, die de uitspraak deed op een fondsenwerving van een partijgenoot, benadrukte dinsdag wel dat elk geschil met China opgelost moet worden via diplomatieke weg.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

3 gedachten over “Japanse vicepremier: “Japan moet Taiwan verdedigen als China aanvalt””

  1. Als ik zie hoe de Amerikanen Afgahnistan verlaten als ratten op een zinkend schip dan doet mij dit denken aan Vietnam.We herinneren ons nog de beelden van radeloze burgers die aan de poort van de Amerikaanse ambassade in Saigon stonden en de Zuid-Vietnamese heli’s die vanop Amerikaanse vliegdekschepen in zee werden gekieperd.Uncle Sam toont weer zijn ware gelaat en hun bondgenoten zijn al geen haar beter.Ik vrees dat het met Taiwan hetzelfde gaat zijn.Eerst verkopen ze voor miljarden dollars aan wapens en dan is het trek uw plan.America is back zei Biden onlangs heel stoer te Brussel.Hij ging Poetin ook eens even de les spellen waar ik geen barst van geloof.Amerika is niet in staat om een conventionele oorlog met zowel Rusland als China aan te gaan.

Plaats een reactie

Delen