(Shutterstock)

(Shutterstock)

Uncategorized

Kinderen in Mozambique steeds vaker slachtoffer ontvoering door jihadisten

Sonja Dahlmans

Volgens Fionn Shiner, perswoordvoerder van Kerk in Nood in het Verenigd Koninkrijk, worden kinderen steeds vaker slachtoffer van ontvoering in Mozambique. “Jongens worden ontvoerd om als kindsoldaat gebruikt te worden. Meisjes worden gedwongen om kindbruidje te worden; zij worden verkracht en op allerlei andere manieren seksueel misbruikt.”

In het noorden van Mozambique vindt een gewelddadig conflict plaats. Dit heeft reeds tot de dood van 2.500 mensen geleid, 700.000 moesten noodgedwongen hun huizen ontvluchten. Het geweld brak uit in 2017 toen een groep die zich al-Shabab noemde (zonder link met de Somalische terreurbeweging met dezelfde naam) steden in de regio aanviel. De groep zou trouw hebben gezworen aan Islamitische Staat volgens de BBC.

Met name kinderen betalen een hoge prijs en dit zal volgens Shiner alleen maar intensiveren wanneer het gewapend conflict zich verder ontwikkelt. De jongens worden gebrainwasht om terroristen te worden “van de ergste soort”, zegt Shiner. De meisjes worden onder enorme druk gezet om zich te bekeren tot de islam. Er zit een zeer sterk seksueel motief achter dergelijke ontvoeringen. Volgens een getuige worden christelijke meisjes die zich niet willen bekeren tot de islam, slavin van de jihadisten. Het zou inmiddels om honderden ontvoeringen van christelijke kinderen gaan.

Vorig jaar werden twee nonnen nog ontvoerd door jihadisten in Mozambique. Zij werden op 12 augustus 2020 ontvoerd en begin september van dat jaar weer vrijgelaten na onderhandelingen met de ontvoerders. Beide nonnen zijn van Braziliaanse origine, maar werkzaam in Mozambique. Ontvoeringen van geestelijken, vrouwen en kinderen zijn een groot probleem in Afrika.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Sonja Dahlmans (°1968) is een Nederlandse theologe gespecialiseerd in oosters-orthodox christendom. Ze werkt momenteel een master islamitische theologie af aan de Melbourne School of Theology.

2 gedachten over “Kinderen in Mozambique steeds vaker slachtoffer ontvoering door jihadisten”

  1. Waarom worden deze gruweldaden niet gerapporteerd door de westerse media? Ik zou hier heel graag enkele ‘knielers’ mee confronteren, vooral de rijke sportsterren. Als ze echt denken dat zwarte levens ertoe doen, waarom geven ze dan zo totaal niets om alle zwarte christenen die worden vervolgd? Zijn ze hypocrieten, of gewoon niet geïnformeerd? En waar zijn de VN en de EU?

Plaats een reactie

Delen