Hendrik Bogaert richt eigen partij op | PAL X

Hendrik Bogaert. Photonews

Uncategorized

Klimaatwetenschapper VUB over overstromingen: “We gaan naar een toekomst met meer zulke gebeurtenissen”

Simon Segers

Klimaatwetenschapper professor Wim Thiery was deze avond te gast bij Terzake om de zware overstromingen, waardoor onder andere Luik en Verviers zijn getroffen, te bespreken. Hij waarschuwt voor een mogelijke link met de klimaatverandering: “Deze fenomenen komen steeds vaker voor naarmate het klimaat verder opwarmt”

De professor is gespecialiseerd in de interactie tussen waterreserves en de atmosfeer. Hij laat weten dat de wetenschap erg goed begrepen is en dat overstromingen, hittegolven, droogtes en extreme regenval zullen toenemen naarmate de temperatuur verder stijgt. “Een warmere atmosfeer kan meer vocht bevatten alvorens die verzadigd raakt, waardoor er langere periodes kunnen zijn zonder regen. Wanneer het dan regent is er een grotere massa water aanwezig in de atmosfeer.” De belangrijkste autoriteit betreffende klimaatverandering is de Intergouvernementele Werkgroep inzake Klimaatverandering (IPCC). Zij delen echter de mening van Thiery niet. Het risico op overstroming zou waarschijnlijk maar toenemen bij 1,5°C opwarming, welke pas verwacht wordt in 2052. Een significante toename zou pas plaatsvinden bij een opwarming van 2°C.

Historische bijdrage

Thiery benadrukt dat de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs belangrijk zullen zijn om verdere rampspoed te vermijden. Hij oppert dat er een debat moet gevoerd worden of de beoogde doelstellingen voor de Europese Unie voldoende zijn. “Gezien de historische bijdrage aan de opwarming die al heeft plaatsgevonden”, maar ook omwille van de financiële mogelijkheden van Europa. “De keuzes die we maken zullen bepalen waar we zullen landen, ergens tussen 1,5 en 4°C opwarming, en hoe extreem de gevolgen zijn die hiermee gepaard gaan”, besloot de professor.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

4 gedachten over “Klimaatwetenschapper VUB over overstromingen: “We gaan naar een toekomst met meer zulke gebeurtenissen””

  1. Klimaatopwarming is niets nieuws en wolken die meer water bevatten bijgevolg ook niet. Oorzaak van de huidige natuurramp is het feit dat de regenwolken zich niet verspreid hebben over grote delen van Europa maar ter plaatse zijn blijven hangen. Dit fenomeen is meermaals bevestigd door Frank Deboosere maar noch door hem, noch door Wim Thiery verklaard door klimaatopwarming. Het is buitengewoon schandelijk om het lijden van de slachtoffers te misbruiken om de goegemeente te misleiden in verband met het klimaat.

  2. Als ge dan toch moogt opperen ik opper dat de regenbuien zijn blijven hangen op één plaats omdat er te weinig energie in de luchtlagen zat om de wolken te verplaatsen. De energie was afgetapt door windmolens en zonnepanelen. Is maar een opering he

Plaats een reactie

Delen