Uncategorized

Kunnen de overstromingen Annalena Baerbock redden?

Filip Van Laenen

Alles zag er nog zo goed uit voor de Duitse groenen, toen ze Annalena Baerbock op 19 april nomineerden tot hun kanselierskandidaat. Het was de eerste keer in de geschiedenis dat de Duitse groenen een kandidaat voor het hoogste ambt in de Duitse politiek nomineerden, en de tweede keer dat een vrouw die eer te beurt viel.

De nominatie gebeurde onder een bijzonder gunstig gesternte voor de Duitse groenen. Twee jaar geleden piekten ze al eens in de peilingen, waardoor ze een tijdje virtueel de grootste partij van Duitsland waren, vóór de christendemocratische “Unie” van CDU en CSU. Iets meer dan een jaar geleden ging in buurland Oostenrijk de regering–Kurz II van start, een coalitie van christendemocraten en groenen. De huidige Duitse regering van christendemocraten en sociaaldemocraten leek ondertussen volledig uitgeleefd, en bovendien maakten CDU en CSU onder mekaar ruzie over wie hun kanselierskandidaat mocht zijn. En de SPD doet het in de peilingen zo slecht dat je haast zou vergeten dat ook zij een kanselierskandidaat hebben.

Realo

Annalena Baerbock behoort tot de gematigde vleugel van haar partij, de zogenaamde “realo’s”, en dat maakt haar geloofwaardig als kanselierskandidaat en als dusdanig verkiesbaar. Na haar nominatie maakten de Duitse groenen een enorme sprong voorwaarts in de peilingen, en staken ze opnieuw de christendemocraten naar de kroon. Peiler Forsa noteerde een topscore van 28 procent, met een voorsprong van maar liefst zes procent op de christendemocraten. De campagne kon niet meer stuk.

Slordigheidjes

Het duurde echter niet lang voor er onnauwkeurigheden vastgesteld werden in het cv van Annalena Baerbocks. Vervelend voor een partij die voor volledige openheid en eerlijkheid staat, te meer daar er meerdere rondes nodig waren voor alles helemaal correct was. Een slordigheidje?

In mei bleek dan weer dat ze pas in maart, ruim te laat, haar neveninkomsten als co-voorzitster van de groenen bij het parlement aangegeven had. Het ging om meer dan 25.000 euro, en de late aangifte noemde ze een “fout” en “domme vergeetachtigheid”. Van de andere parlementsleden eisen de Duitse groenen dat de neveninkomsten “tot op de euro en de cent” aangegeven worden en openbaar gemaakt.

Plagiaat

Op 17 juni stelde Baerbock haar boek “Jetzt. Wie wir unser Land erneuern” voor, waarin ze haar politieke doel uit de doeken doet, onder meer aan de hand van enkele persoonlijke ervaringen. Tien dagen later barstte echter de bom, toen de Oostenrijkse communicatiewetenschapper Stefan Weber een rapport publiceerde waaruit bleek dat het boek stijf stond van het plagiaat. Eerst verdedigde Annalena Baerbock zich nog dat ze slechts enkele citaten overgenomen had uit officiële bronnen, maar snel bleek dat zelfs haar persoonlijke ervaringen hier en daar afgeschreven waren. De geloofwaardigheid van Annalena Baerbock ligt sindsdien aan diggelen, en de suggestie om haar nog snel te vervangen werd reeds uitgesproken. In de peilingen staan de groenen ondertussen alweer op hun oude niveau, onder de twintig procent.

Overstromingen

Vraag is nu of de overstromingen Annalena Baerbock en de groenen kunnen redden. In de peilingen is het te vroeg om daar al iets van te zien, maar de flater van tegenkandidaat Armin Laschet die bij een persbriefing op de achtergrond stond te lachen terwijl de camera’s filmden, deed het brokkenparcours van Annalena Baerbock even vergeten. Maar dat de groenen de schuld voor de overstromingen volledig in de schoenen van de christendemocraten wilden schuiven, deed het appetijt van die laatsten voor een “zwart-groen” kabinet alvast stevig slinken. Afwachten dus of de groenen überhaupt nog in de volgende Duitse regering raken.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Filip Van Laenen (°1972, Bonheiden) studeerde burgerlijk ingenieur elektrotechniek en computerwetenschappen. Vandaag is hij Chief Architect bij een IT-bedrijf in Noorwegen. Filip tracht partijpolitieke dynamiek te begrijpen en volgt Scandinavië en technologie-innovaties op de voet. Grote fan van de kosmos.

Plaats een reactie

Delen