Helle Thorning-Schmidt, lid van Facebooks toezichtsraad en voormalig premier van Denemarken. Foto Shutterstock

Helle Thorning-Schmidt, lid van Facebooks toezichtsraad en voormalig premier van Denemarken. Foto Shutterstock

Cultuuroorlog

Lid toezichtsraad Facebook: “Vrijheid van meningsuiting is geen absoluut recht”

Simon Segers

Een Deense voormalige politica die lid is van de toezichtsraad van Facebook laat zich kritisch uit over het recht op vrij meningsuiting. Ze is tevreden met de rol die de raad kan spelen in het modereren van de inhoud op het sociale mediaplatform.

Helle Thorning-Schmidt is een van de 20 leden van de toezichtsraad van Facebook en de voormalige premier van Denemarken. Zij sprak kritisch over het recht op vrije meningsuiting in een live-segment van Politico Europe. “Hoe kan je inhoud gaan modereren? Hoe vind je die balans tussen mensenrechten? Vrije meningsuiting is een mensenrecht, maar er zijn ook andere mensenrechten. Vrije mening is geen absoluut recht. Het moet in balans blijven.” Ze laat ook verstaan dat ze erg tevreden is dat de toezichtsraad deze taak krijgt toebedeeld. “Dit is uiterst positief”, aldus Thorning-Schmidt.

De toezichtsraad werd vorig jaar opgericht zodat Facebook beslissingen met een politieke kantje kan uitbesteden aan zogenaamde onafhankelijken, hoewel deze raad wel door Facebook zelf wordt gefinancierd. Nog vorige maand besloot deze raad bijvoorbeeld dat het account van de voormalige Amerikaanse president Donald Trump nog minimaal 2 jaar op non-actief zal blijven. Een beslissing die Trump nu aanvecht.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

8 gedachten over “Lid toezichtsraad Facebook: “Vrijheid van meningsuiting is geen absoluut recht””

  1. FB en haar linkse gedachten politie staat paraat zoals de KGB destijds om iedereen het zwijgen op te leggen , dat indruist tegen het linkse evangelie of rode boekje !!

  2. Of lees: het recht op vrije meningsuiting is alleen absoluut wanneer deze volledig conform is aan onze ( extreem) linkse (waan)ideeën.
    We worden geregeerd en gecontroleerd door nuttige idioten.

  3. Ondanks alle meningen is vrijheid van meninsguiting een onbetwist recht. Dat kan nooit in vraag gesteld worden. Liegen daarentegen of “fake news” verspreiden (wat een vorm van liegen is) valt inderdaad niet onder vrije meningsuiting omdat de onderliggende kwade bedoeling om iets vals te verkondigen geen recht kan genoemd worden. Liegen kan nooit een “recht” zijn!

Plaats een reactie

Delen