(Foto: Shutterstock)

Uncategorized

Lockdown van voorjaar 2020 ongrondwettelijk verklaard in Spanje

Kristof Luypaert

De lockdown die in het voorjaar van 2020 wegens de coronapandemie is  ingevoerd in Spanje, was ongrondwettelijk. De maatregel van de Spaanse regering was juridisch niet correct onderbouwd. Dat heeft het Spaanse Grondwettelijk Hof eerder deze maand beslist.

Het Grondwettelijk Hof boog zich over de lockdown nadat de partij Vox de maatregel had aangevochten. De wet beperkt fundamentele rechten van de burgers. Het Hof meent dat de regering de uitzonderingstoestand had moeten uitroepen. Maar daarvoor was een voorafgaande goedkeuring van het parlement nodig.

De regering van de socialistische premier Pedro Sanchez had in plaats daarvan gebruik gemaakt van een sanitaire noodtoestand, zonder het groen licht van het parlement af te wachten.

De beslissing van het Grondwettelijk Hof kan mogelijk leiden tot het intrekken van de boetes die zijn uitgeschreven voor het overtreden van de lockdown-regels.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

3 gedachten over “Lockdown van voorjaar 2020 ongrondwettelijk verklaard in Spanje”

  1. Er zijn dan toch nog rechters met gezond verstand.
    Jammer dat men in belgië dit inzicht niet heeft gehad.
    Ik heb een sterk “vermoeden” dat ons in de toekomst nog wel enkele beslissingen of onthullingen aangaande corona maatregelen die genomen werden , en nog worden, met stomheid gaan verbazen hoe dwaas die waren.

Plaats een reactie

Delen