Sammy Mahdi (Photonews)

Sammy Mahdi (Photonews)

Binnenland politiek

Mahdi reageert op kritiek van internationale briefschrijvers

Pieter Van Berkel

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) reageert op de kritiek van internationale activisten op zijn beleid ten aanzien van de hongerstakers zonder papieren. Tegelijkertijd wordt hij opnieuw aangevallen door coalitiepartners Ecolo en PS.

115 internationale academici en activisten, waaronder de Amerikaanse filosofe en politiek activiste Angela Davis, de Amerikaanse filosoof en linguïst Noam Chomsky, de Britse filmregisseur Ken Loach en de Griekse professor economie en voormalig politicus Yannis Varoufakis, ondertekenden een open brief om hun steun uit te spreken voor de hongerstakers in de Begijnhofkerk en VUB- en ULB-campussen.

De ondertekenaars stellen dat regering verlamd is door de opkomst van extreemrechts en zich hiervan probeert te distantiëren door een streng maar humaan migratiebeleid te voeren. “Dit wil zeggen dat zij een verwaterde versie van het migratieprogramma van extreemrechtse partijen toepast en dit terwijl ze een retoriek gebruikt die mensenrechten en internationaal recht hoog in het vaandel draagt”, vinden de briefschrijvers.

Staatssecretaris Mahdi blijft zijn beleid verdedigen en voelt zich daarin naar eigen zeggen gesterkt door de contacten die hij heeft met de internationale partners. Onlangs was Filippo Grandi, VN Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen, nog persoonlijk afgezakt naar aanmeldcentrum Klein Kasteeltje in Brussel. “Om ons te feliciteren ten aanzien van ons humaan beleid en de manier waarop mensen ook tijdens de Covid-crisis een aanvraag hebben kunnen indienen”, zegt Mahdi.

“Mensen die van het internationale toneel komen en die de moeite nemen om te kijken naar wat het Belgische beleid doen en hierover met ons in gesprek gaan, zijn positief over beleid. De internationale organisaties die ernaar kijken met kennis van zaken laten een heel ander geluid horen dan hetgeen wat soms tot in de kranten geraakt”, klinkt het nog.

Coalitiepartners

Tegelijkertijd roepen ook coalitiepartners PS en Ecolo Mahdi op een einde te maken aan de hongerstaking. Hij moet volgens PS-voorzitter Paul Magnette en Ecolo-covoorzitters Rajae Maouane en Jean-Marc Nollet “in overleg met vertegenwoordigers van de hongerstakers een pragmatische, menselijke en waardige oplossing” vinden om een einde te maken aan de “calvarietocht” van de hongerstakers.

“De staatssecretaris heeft de juridische bevoegdheid om dat te doen, door de hefbomen in te schakelen waarover hij beschikt in het kader van zijn eigen bevoegdheden, gezien de uitzonderlijke omstandigheden en de gezondheids- en medische situatie waarin de hongerstakers zich bevinden”, klinkt het. “Wachten is niet langer een optie wanneer een ramp op handen is. Niets doen wordt schuld zodra menselijke en pragmatische oplossingen binnen handbereik liggen.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

8 gedachten over “Mahdi reageert op kritiek van internationale briefschrijvers”

  1. Als de vrijwillig in hongerstaking gegane mensen terug vrijwillig hun hongerstaking stopzetten is het gezondheidsprobleem opgelost. Nooit toegeven aan zo n chantage, ze kiezen er zelf voor. En er zeker geen schuldgevoelens laten over aanpraten!

  2. Wat betreft immigratie (3/4 van de brux. bevolking heeft allochtone roots) heeft België meer dan zijn best gedaan. Als deze 115 elk 3 illegalen opnemen is het in de sacoche.

  3. Als het zo rampzalig is, dat ze dan stoppen met hun hongerstaking. Ze doen het zichzelf aan in de hoop dat die chantage werkt. Als er iemand sterft kan eens uitgezocht worden of de aanstoker(s) niet kunnen gestraft worden. Laat ze doorgaan tot ze opgeven of er zelf aan ten onder gaan. Dat moet maar 1 keer gebeuren.

  4. Mahdi heeft niet liever dat de hongerstaking eindigt maar hij is er toch niet mee begonnen ?
    Daarbij is het deze indringers vrij er mee op te houden en aan de chantage te verzaken. Deze gelukzoekers mogen/MOETEN België zelfs verlaten !. Wie zet de wereld nu op zijn kop ? Mahdi of vreemdelingen ?

  5. Terecht, hij mag niet zwichten voor chantage door hongerstakers en zeker niet voor de hen opjuttende zeloten en trawanten die mede verantwoordelijk dienen gesteld indien er hongerstakers zouden komen te overlijden, hopelijk blijven we van dergelijke doffe ellende bespaard, want een menseleven is TE belangrijk.

  6. de eerste boot is bijna gelost,de anderen staan in de rij om papieren,geld en alle sociale voordelen te krijgen waarvoor wij gedurende decennia hebben gewerkt en gespaard.Nu nog enkele duizenden afghanen binnenhalen en ze kunnen een IS-leger oprichten en van Vlaanderen het eerste kalifaat maken.Samy zal hun leider zijn,het is er ook ene van die familie,of wat dacht je.

Plaats een reactie

Delen