Uncategorized

Mahdi vraagt partijen geen valse hoop te geven aan hongerstakers

Pieter Van Berkel

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) vraagt partijen om geen valse hoop te geven aan hongerstakers. Die oproep lijkt onder meer gericht aan coalitiepartner PS.

“Een kort verblijf aan alle hongerstakers geven is onwenselijk. Een paar maanden later zitten diezelfde mensen zonder papieren opnieuw in onwettig verblijf. De hongerstakers hebben trouwens zelf aangegeven dat ze geen tijdelijke, maar een definitieve en collectieve verblijfsvergunning willen voor alle sans papiers”, zegt Mahdi.

Coalitiepartner PS riep de federale regering eerder op de dag op om de hongerstakers visa voor kort verblijf te geven om zo onderhandelingsruimte te creëren met de mensen zonder papieren die in hongerstaking zijn gegaan.

Mahdi doet naar eigen zeggen al weken zijn uiterste best om mensen te overtuigen dat een hongerstaking geen zin heeft. Het verwijt dat er geen actie wordt ondernomen valt volgens hem te betreuren, gezien de inspanningen die al weken lang geleverd worden.

De staatssecretaris samen met verschillende partners gewerkt aan de installatie van een neutrale zone, waar hongerstakers duidelijkheid kunnen krijgen over de bestaande procedures. Die zou er deze week moeten komen.

“Het is mijn taak om met hen in gesprek te gaan en ook eerlijk te verduidelijken waar het beleid voor staat”, aldus Mahdi. “Asielzoekers die vluchten voor oorlog hebben recht op bescherming, studenten die de regels volgen kunnen hier studeren en mensen die hier willen komen werken kunnen een aanvraag indienen vanuit het buitenland. En in uitzonderlijke humanitaire gevallen passen we de regularisatie toe voor mensen zonder papieren, net omdat we voor een humaan beleid staan. We zijn zeer ongerust over de toestand van de hongerstakers, maar dat mag het beleid niet in een bepaalde richting dwingen.”

Ondanks de vele gesprekken blijkt er vaak heel wat onwetendheid te zijn over de regularisatie. Zo wordt er verwezen naar COVID-maatregelen voor mensen in onwettig verblijf in landen zoals Portugal, terwijl de tijdelijke maatregelen in die landen al beëindigd zijn. Ook wat toegang tot de arbeidsmarkt betreft, lijkt het volgens Mahdi eerder aangewezen om de arbeidsmarkt te versoepelen voor mensen die hier legaal verblijven en daarnaast ook de strijd aan te gaan tegen malafide werkgevers die mensen in onwettig verblijf uitbuiten.

“De interministeriële conferentie (IMC) kan zeker dienen om mensen die hier wettig verblijven te activeren”, besluit Mahdi. “Op dat vlak kan het niet snel genoeg vooruit gaan. Met een werkloosheidsgraad die in bepaalde regio’s oploopt tot 39% is er duidelijk nog ruimte voor verbetering.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

6 gedachten over “Mahdi vraagt partijen geen valse hoop te geven aan hongerstakers”

  1. Het ene incident na het andere in deze vodde-regering, mevr. Haouach haar slobberdoek is nog maar pas in de was of daar zijn de socialisten al met een nieuw onnozel voorstel om hongerstakers een kort verblijfsvergunning te geven ,maar wat is kort verblijf ? 3 maand- 3 jaar- 30 jaar wie zal het zeggen.
    Doe zo voort met uw regering mijnheer De Croo en de gegarandeerde pandoering bij een volgende verkiezing zal extra harder zijn

  2. Consequent blijven en niet toegeven aan chantage. Indien het fout afloopt dienen diegenen die de hongerstakers opgejut hebben, mede-verantwoordelijk gesteld te worden.

  3. ze zullen toch gelijk krijgen,één voor één zal geregulariseerd worden en niemand zal het beseffen,op naar de volgende groep.Pastoor coens moet nieuw kiesvee hebben,zijn oud is aan COVID gestorven .Klapekster verheistraeten wil hen zelf per post laten kiezen,bibberend en half blind het bolletje oranje kleuren,goed gezien van die klapekster.

  4. nu aan de spandoeken te zien kunnen deze mensen op veel ondersteuning rekenen wel geef deze groepen de verantwoordelijk om voor deze mensen te zorgen zij zijn tenslotte de leiders in heel dit verhaal speel de bal hen toe

Plaats een reactie

Delen