Marine Le Pen omarmt dubbele nationaliteit: "Ik ben geëvolueerd"

Marine Le Pen. Shutterstock

Uncategorized

Marine Le Pen herkozen als voorzitter Rassemblement National

Anton Schelfaut

Marine Le Pen is zondag herkozen als voorzitter van de Franse partij Rassemblement National. Le Pen staat al 10 jaar aan het hoofd van het vroegere Front National en was de enige kandidate.

De stemming vond donderdag plaats in de zuidelijke stad Perpignan, maar de resultaten werden pas zondag bekendgemaakt. Le Pen veroverde 98,35 procent van de stemmen, de rest stemde blanco of ongeldig. Hoeveel mensen een stem uitbrachten, deelde de partij niet mee. In de herfst zal Le Pen haar voorzitterschap tijdelijk onderbreken om zich voor te bereiden op de presidentsverkiezingen. Daartoe keurden de partijleden een statutenwijziging voor een tijdelijk voorzitterschap goed.

De regionale verkiezingen van afgelopen weekend waren een teleurstelling voor Le Pen. Haar partij won in geen enkele regio de strijd. Het Rassemblement National had gehoopt op winst in de zuidelijke regio Provence-Alpes-Côte-d’Azur, maar kandidaat Thierry Mariani delfde het onderspit in de tweede ronde. De zege ging er naar de centrumrechtse partij Les Républicains. Volgens Le Pen was de slechte uitslag te wijten aan de lage opkomst van de kiezers. Ook La République en marche (LREM) van president Emmanuel Macron brak in geen enkele regio door. Les Républicains en de socialisten hielden wel stand in hun traditionele regio’s.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

1 gedachte over “Marine Le Pen herkozen als voorzitter Rassemblement National”

Plaats een reactie

Delen