Uncategorized

‘Man met het hoedje’ die Salah Abdeslam naar Parijs reed overgebracht naar Frankrijk

Kristof Luypaert

De Marokkaanse terreurverdachte Mohamed Abrini staat begin september in Parijs terecht voor de aanslagen van 13 november 2015 in Parijs. De man bezit naast de Marokkaanse ook de Belgische nationaliteit. Donderdag is hij van een Belgische gevangenis overgebracht naar een strafinrichting in de regio Parijs. Dat vernam het Franse persbureau AFP van bronnen dichtbij het dossier.

Mohamed Abrini (36) stond bekend als “de man met het hoedje”. Hij zag er op het laatste ogenblik van af zichzelf op te blazen op het ogenblik van de aanslagen in Brussel in maart 2016. Hij is een van de twintig verdachten waarvan het proces over de aanslagen in Parijs voor het speciale assisenhof op 8 september start. Het proces in de Franse hoofdstad zal naar verwachting minstens zeven maanden in beslag nemen.

Franse anti-terreur politie
Mohamed Abrini, de man met het hoedje in 2016. (WikiPedia)

Abrini is een van de companen van Salah Abdeslam. Abdeslam is het enige overlevende lid van de jihadistische commando’s die 130 mensen vermoordden in Parijs en het naburige Saint-Denis.

Abrini heeft de Belgische nationaliteit en is van Marokkaanse afkomst. Hij was een jeugdvriend van zowel Salah Abdeslam als zijn broer Brahim. Hij was 31 op het moment van zijn arrestatie.

Abrini groeide net als de gebroeders Abdeslam op in Brussel, waar hij in een bakkerij werkte en de bijnaam “Brioche” kreeg. Na een carrière in de kleine criminaliteit raakte hij in de ban van de radicale islamisten in Sint-Jans Molenbeek. Zijn broer zou gedood zijn in Syrië, strijdend voor de Islamitische Staat. Ook Abrini zelf zou in Syrië hebben gevochten.

Abrini was in 2015 de chauffeur die Abdeslam naar Parijs reed

Tijdens de klopjacht op Salah Abdeslam werden videobeelden teruggevonden waarop op 11 november Abrini met Abdeslam te zien is bij een tankstation. Op de beelden hadden de twee een zwarte Renault Clio tegengehouden bij het station. Abrini zou Abdeslam op 11 november naar Parijs hebben gereden.

Een klopjacht op Abrini werd gelanceerd nadat zijn associatie met Abdeslam werd ontdekt. De Belgische autoriteiten vaardigden een arrestatiebevel uit tegen hem en beschreven hem als gevaarlijk en waarschijnlijk gewapend.

Abrini zit sinds zijn arrestatie op 8 april 2016 in Brussel opgesloten. Volgens Belgische en Franse bronnen is hij donderdagochtend overgebracht naar een gevangenis in de regio Parijs. Daar verblijft hij gedurende het hele proces in de gevangenis. Voor zes van de beklaagden volgt wellicht een vonnis bij verstek. Vijf van hen zijn vermoedelijk dood. Veertien verdachten moeten voor de rechtbank verschijnen. 

In totaal zullen zes van de 20 beklaagden tijdens dit proces, waaronder Salah Abdeslam, ook worden berecht voor de aanslagen in Brussel.

Franse anti-terreur agenten tijdens de aanslagen in 2015 op Parijs. Foto: Shutterstock

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

1 gedachte over “‘Man met het hoedje’ die Salah Abdeslam naar Parijs reed overgebracht naar Frankrijk”

  1. Ik zal eens spreken zoals de meesten denken: moet daar echt nog zoveel energie en geld aan gespendeerd worden voor een verdict dat op voorhand gekend is?
    Maar dat is dus een politiek on-correcte houding, en die gedachte zou dus niet mogen bestaan…

Plaats een reactie

Delen