OCMW in de Marollen

Uncategorized

Meer dan een derde van leefloners is geen Belg

Wannes Neukermans

36 procent van alle OCMW-steuntrekkers (leefloon en equivalent leefloon) is niet-Belg. Dat blijkt uit een analyse van de leeflooncijfers van de POD Maatschappelijke Integratie die N-VA Kamerlid Theo Francken opvroeg. 80 procent van de vreemdelingen die een leefloon krijgen komt van buiten de EU. Slechts 2 op 10 is Europeaan.

Personen die over onvoldoende bestaansmiddelen beschikken kunnen  beroep doen op het leefloon of equivalent leefloon bij het OCMW. De kostprijs van de leeflonen liep vorig jaar op tot meer dan een miljard euro. Nooit werd er meer uitgegeven aan leeflonen. Opvallend is het hoge aandeel niet-Belgen met 36%. Aangezien nieuwe Belgen of allochtonen met de dubbele nationaliteit als Belg worden gecatalogeerd, ligt het aandeel van mensen met een migratieachtergrond in de realiteit zelfs nóg hoger.

Open grenzen en open sociale zekerheid niet verenigbaar

Volgens Theo Francken zijn open grenzen en een open sociaal zekerheidsbeleid onverenigbaar. “Om het kapseizen van ons sociaal systeem te vermijden moeten we de toegang tot het grondgebied én de toegang tot onze sociale zekerheid beperken. Ik zal de minister van sociale zaken bevragen over deze cijfers. Ook de Nationale Bank zou hier verder onderzoek naar mogen verrichten.”

Daarnaast baren de algemene leeflooncijfers Francken zorgen. Terwijl er in 2019 227.263 leefloners waren, steeg dit in het coronajaar 2020 tot 230.921 mensen, een stijging met 1,6%. “Ondanks de massale miljardensteun aan economie en samenleving tijdens Corona zijn er toch mensen die door de mazen van het net glippen en bij het OCMW moeten aankloppen. We mogen hen niet uit het oog verliezen”, aldus Francken.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

6 gedachten over “Meer dan een derde van leefloners is geen Belg”

  1. Deze situatie hebben onze ranzige linkse politiekers zelf gecreëerd. Grenzen openzetten, daarna deze mensen regulariseren en dan een leefloon uitbetalen op kosten van de belastingbetaler. Wij zien geregeld dossiers van kleine zelfstandigen die door de administratie (fiscale/sociale) tot op het bot uitgebeend worden, de laatste euro moet en zal bovenkomen zelfs al duurt dit soms weken tot maanden. Het Sinterklaas spelen blijft maar duren en België verpaupert stilaan verder. “We mogen hen niet uit het oog verliezen” dixit The Francken, wees gerust Theo ze zullen de weg naar het OCMW wel zelf vinden.

Plaats een reactie

Delen