Milieuschandaal Volkswagen: Nederlandse rechter geeft kopers van sjoemel-VW's honderden miljoenen euro's compensatie

Milieuschandaal Volkswagen: Nederlandse rechter geeft kopers van sjoemel-VW's honderden miljoenen euro's compensatie

Uncategorized

Milieuschandaal Volkswagen: Nederlandse rechter geeft kopers van sjoemel-VW’s honderden miljoenen euro’s compensatie

Kristof Luypaert

Mensen en bedrijven in Nederland die zogenoemde sjoemeldiesels hebben gekocht van het Duitse autoconcern Volkswagen hebben recht op in totaal honderden miljoenen euro’s compensatie. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam bepaald. Tegen de uitspraak kan nog beroep worden aangetekend.

Wie een nieuwe Volkswagen, Audi, SEAT of Škoda kocht met zogeheten sjoemelsoftware, heeft recht op een prijsverlaging van 3.000 euro, voor een tweedehands auto is dit 1.500 euro. Het geldt voor ongeveer 150.000 auto’s die consumenten kochten bij autodealers die claimstichting Stichting Car Claim heeft betrokken in de rechtszaak.

Een koper mag verwachten dat de auto aan de regelgeving voldoet. Doet die dat niet, dan is een auto minder waard dan de koopprijs, redeneert de rechter.
De claimprocedure is gericht tegen Volkswagen, softwareleverancier Bosch, importeur Pon en Nederlandse autodealers.

Het ‘sjoemeldieselschandaal’ kwam in 2015 aan het licht. Volkswagen gaf toen toe op grote schaal emissietesten te hebben gemanipuleerd met sjoemelsoftware, waardoor dieselwagens schoner leken dan ze in werkelijkheid waren. De kwestie heeft het autoconcern al vele miljarden gekost aan boetes en reparatiekosten. In sommige landen zijn ook al vergoedingen uitgekeerd.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

Plaats een reactie

Delen