(Shutterstock)

(Shutterstock)

Binnenland politiek

MIVB zal term ‘zwartrijden’ vermijden

Pieter Van Berkel

De Brusselse openbare vervoersmaatschappij MIVB wil de term ‘zwartrijden’ in de toekomst vermijden, omdat het woord als racistisch of discriminerend ervaren zou kunnen worden. Dat schrijft Bruzz.

“Het is eerlijk gezegd de eerste keer dat we hierbij stilstaan”, zegt woordvoerster An Van hamme tegen Bruzz. “Maar we gebruikten de term al niet vaak en willen ze nu in de toekomst ook proberen te vermijden. We moeten nog bekijken hoe we het dan wel formuleren, want een goede letterlijke vertaling ligt niet voor de hand.”

Duitsland

De MIVB volgt daarmee het voorbeeld van openbare vervoersmaatschappijen in enkele Duitse steden. De Münchner Verkehrsgesellschaft (MVG) verving alle affiches met het woord in de stad. Vroeger prijkten affiches met de tekst “Zwartrijden kost 60 euro!” op de bussen, metro’s en trams van de stad. Die boodschap werd vervangen door de tekst “Eerlijk rijdt het langst”.

De Berliner Verkehrsbetriebe (BVG) schrapte het woord ‘zwartrijden’ uit de interne en externe communicatie om niet van racisme beticht te kunnen worden. Daarmee voldoet het bedrijf aan het diversiteitsprogramma dat in 2020 werd aangenomen door de rood-groene regering van de Duitse hoofdstad. Vanaf heden spreekt de BVG enkel van “rijden zonder geldig vervoersbewijs”.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

13 gedachten over “MIVB zal term ‘zwartrijden’ vermijden”

  1. zwartwerk = werken zonder geldig arbeidscontract
    er werden expres kortere woorden uitgevonden om een hele omschrijving te vermijden …

    mss kiezen voor:
    Stoutrijden en stoutwerk

  2. Wie de term ‘zwartrijden’ als racistisch bestempelt minimaliseert racisme. Wie de term ‘zwartrijden’ als racistisch ervaart zoekt beter psychologische hulp.

  3. Het woord zwart is dus fout: na de roet piet worden spreekwoorden aangepast

    vb. Op zwart zaad zitten is dus vanaf nu :op gekleurd zaad zitten
    Het werd zwart voor zijn ogen vanaf nu Het werd gekleurd voor zijn ogen.

Plaats een reactie

Delen