(Photonews)

(Photonews)

Uncategorized

N-VA vraagt dringende samenkomst Commissie Defensie na ontslag ADIV-baas

Pieter Van Berkel

N-VA-Kamerlid Theo Francken wil dat de Kamercommissie Landsverdediging nog voor het zomerreces opnieuw samenkomt. Aanleiding hiervoor is het ontslag van ADIV-hoofd generaal-majoor Philippe Boucké.

Volgens Francken werd Boucké als zondebok opgeofferd en onterecht ontslagen voor de fouten die gemaakt werden in het dossier-Conings. “Dedonder wil zo haar eigen hachje redden, maar dat is wel heel gemakkelijk”, zegt Francken.

Volgens Defensie is werd de vervanging van Boucké door vice-admiraal Wim Robberecht “in onderling overleg tussen de minister van Defensie, de chef defensie en het hoofd van ADIV” besloten.

Francken hecht daar weinig geloof aan. “Het gaat om één van de meest gerespecteerde generaals in het leger. Ik kan niet geloven dat de CHOD daar akkoord mee gaat”, zegt Francken.

“Als Boucké moet vertrekken, dan Dedonder ook”

Boucké trad pas dertien dagen voor minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) zelf aan. Conings stond toen al maandenlang op een OCAD-lijst. “Als Dedonder er niets aan kon doen, dan hij ook niet. En als hij moet vertrekken, dan zij ook: van twee zaken één”, aldus Francken.

Francken is niet de enige met kritiek op het vertrek van Boucké bij de militaire inlichtingendienst. VUB-professor Jonathan Holslag, die deel uitmaakt van het strategisch comité dat zich in opdracht van Dedonder buigt over een nieuwe visie voor de Belgische strijdmachten, noemt het ontslag op Twitter “laf en gemakzuchtig”.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

2 gedachten over “N-VA vraagt dringende samenkomst Commissie Defensie na ontslag ADIV-baas”

Plaats een reactie

Delen