Peter R de Vries, op het Marengoproces - Afbeelding: Photonews

Peter R de Vries, op het Marengoproces - Afbeelding: Photonews

Uncategorized

Nederland: Justitie start onderzoek naar beveiliging van Peter R. de Vries

Niels Geerinck

In Nederland zal er een onafhankelijke onderzoekscommissie worden opgestart om te onderzoeken hoe het liep met de beveiliging van Peter R. de Vries. Dat liet de justitieminister Ferd Grapperhaus (CDA) vandaag weten. De misdaadjournalist is inmiddels donderdag overleden aan zijn verwondingen, nadat hij vorige week in Amsterdam werd neergeschoten. Daarbij werden twee verdachten opgepakt.

Grapperhaus wil het onafhankelijk onderzoek inrichten om een beter beeld te krijgen over de beveiliging van de Vries en wat er daar eventueel fout gelopen is. Het Nederlands Openbaar Ministerie (OM) wil geen uitspraken doen over de mogelijke dreigingen die de Vries naar het leven stonden. “Over persoonlijke beveiliging doen we nooit uitspraken”, aldus het OM.

De misdaadjournalist gaf zelf wel meermaals aan geen persoonlijke beveiliging te willen, omdat die een inperking van zijn vrijheid zou betekenen.

Onderzoek

Het onderzoek zal een doorlichting vormen van de verschillende betrokken partijen en de Nederlandse overheid. De commissie moet nagaan hoe er gereageerd werd op de informatie, die op het moment van de aanslag voor handen was. Naar schatting zou het volledig onderzoek in september klaar zijn.

De Vries werd meermaals bedreigd en gaf ook zelf aan weet te hebben wie hem zou belagen. Recentelijk gaf de journalist nog aan dat hij op de lijst van de Marokkaanse crimineel Ridouan Taghi stond. Taghi is de hoofdverdachte in het zogenaamde “Marengoproces”.

Daarbij werden er verschillende moorden en moordpogingen ondernomen. Voornamelijk in het drugsmilieu. De Vries functioneerde als een vertrouwenspersoon van één van de kroongetuigen in de zaak, Nabil B. Zowel de broer als de advocaat van Nabil B, Meester Derk Wiersum werden eerder al vermoord bij een aanslag.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

2 gedachten over “Nederland: Justitie start onderzoek naar beveiliging van Peter R. de Vries”

  1. Mijn Hart is heel droevig betreft het overlijden van Peter R. Vries.
    Dit had niet mogen gebeuren.
    Heel pijnlijk te weten van deze jongeren die hem hebben vermoord.
    Mijn hart gaat naar de familie van Peter, wens hen heel veel moed sterkte en kracht toe.
    In gebed zal ik hun altijd gedenken.
    Lieve groet lutgarde Jacobs

  2. Enkel als de elite in gevaar komt wordt een troepenmacht van 400 soldaten, aangevuld met buitenlandse militairen, ingezet. Een luis in de pels is dat niet waard, laat staan Jan Modaal.

Plaats een reactie

Delen