Afbeelding ter illustratie - Afbeelding: Shutterstock

Afbeelding ter illustratie - Afbeelding: Shutterstock

Uncategorized

Nederland: Moskeebestuurder vrijgesproken van financieren IS-strijders in Syrië: “Onsympathiek maar niet strafbaar”

Niels Geerinck

In Nederland werd het bestuurslid van de Al Houda-moskee in Geleen, Limburg vrijgesproken. Volgens de rechter is er te weinig bewijs dat de beklaagde Laarbi A. (41) de terroristische activiteiten van Islamitische Staat (IS) in Syrië financieel en materieel zou voorzien hebben van steun. De rechter gaf wel toe dat hij overtuigde IS-sympathieën bij de man had waargenomen.

De 41-jarige beklaagde werkte als vicevoorzitter en secretaris in de Al Houda-moskee in Geleen. Hij en de ex-voorzitter van de moskee Stefan Z. (38) werden donderdag door de rechter toch vrijgesproken.

Geldstromen

De bestuurders kwamen onder de aandacht nadat er dubieuze geldstromen vanuit het buitenland naar de moskee werden waargenomen. Stefan Z. zou tevens volgens het Openbaar Ministerie (OM) geknoeid hebben met donateurslijsten. Hij moest voor de rechter verschijnen wegens valsheid in geschrifte en witwassen maar de rechtbank vond te weinig bewijs om de aanklachten van het OM hard te maken. Stefan werd uiteindelijk vorige week al vrijgesproken.

De tweede verdachte Laarbi A. functioneerde als secretaris en vicevoorzitter van de moskee. Hij richtte ook een stichting BabyCare op. Volgens het OM zou Laarbi via die stichting geld en goederen aan IS-strijders en hun familie in Syrië hebben overgemaakt. Hijzelf ontkende de aantijgingen steeds met klem. Naar eigen zeggen wou hij enkel “humanitaire hulp” bieden aan gezinnen en andere mensen in de Syrische regio.

“Onsympathiek maar niet strafbaar”

Volgens de rechter zijn er wel bewijzen waaruit blijkt dat Laarbi sympathieën koesterde voor IS. Toch is het bewijs niet wettelijk zwaar genoeg en kan de rechtbank niet overgaan tot het strafbaar stellen van Laarbi en diens sympathieën en praktijken. “Hoe onsympathiek en verwerpelijk dit ook mag zijn, het is niet strafbaar”, aldus de rechter in kwestie.

Uit het onderzoek blijkt volgens de rechtbank ook onvoldoende bewijs te zijn gevonden dat de goederen aan IS-families werden uitgedeeld. “Naar het oordeel van de rechtbank kan uit het dossier niet worden vastgesteld dat hulpgoederen specifiek zijn uitgedeeld aan kinderen van IS-strijders. Zelfs wanneer een deel van de goederen bij deze kinderen terecht is gekomen, kan dit als humanitaire hulp worden beschouwd.”, zo klinkt het vonnis.

Het OM eiste een taakstraf van 120 uur voor Stefan en een gevangenisstraf van 40 maanden, waarvan 6 voorwaardelijk voor Laarbi. Beide beklaagden kregen de vrijspraak van de Roermondse rechtbank.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

3 gedachten over “Nederland: Moskeebestuurder vrijgesproken van financieren IS-strijders in Syrië: “Onsympathiek maar niet strafbaar””

  1. Hier passen ze de wetten aan voor Vlaams-nationalistische bewegingen die geen vlieg kwaad doen te kunnen muilkorven, en nemen ze een hoofddoekdragend minister aan die de Islam nog een beetje gaat promoten in haar functie?
    Wat is verwerpelijker?

Plaats een reactie

Delen