Ingrid van Engelshoven (Wikimedia)

Ingrid van Engelshoven (Wikimedia)

Uncategorized

Nederlandse universiteiten moeten kunst die kan leiden tot ‘micro-agressies’ uitbannen

Pieter Van Berkel

Nederlandse universiteiten moeten ‘genderidentiteiten’ van personeel registreren, de positie van vrouwen, transgenders en “gender non-binaire” personen verbeteren en blanke, mannelijke kunst die kan leiden tot ‘micro-agressies’ uitbannen. Anders dreigen ze hun subsidies vanuit de EU te verliezen. Dat staat in het diversiteitsplan van minister van Onderwijs Ingrid van Engelshoven (D66), waarover De Telegraaf bericht.

De Nederlandse minister van Onderwijs Ingrid van Engelshoven (D66) heeft een actieplan diversiteit voor het Nederlandse hoger onderwijs voorgesteld. Volgens van Engelshoven is dat nodig om te voldoen aan diversiteitseisen van de Europese Commissie. Die verplicht instellingen om vanaf 2022 het geslacht en andere ‘genderidentiteiten’ van het personeel te registreren en diversiteitstrainingen aan te bieden. Als ze niet voldoen aan de eisen van de Commissie, dreigen ze onderzoeksfinanciering van de EU mis te lopen.

Volgens de minister worden de instellingen vrij gelaten in de precieze invulling van haar ‘handreiking voor diversiteit en inclusie’, maar sommige bepalingen zijn wel degelijk verplicht.

“Niet alleen mikken op witte vrouwen”

De genderaanpak moet zich volgens van Engelshoven niet alleen richten op “witte, heteroseksuele cis-vrouwen zonder beperking die afkomstig zijn uit de sociale middenklasse”. Er moet gekozen worden voor een ‘intersectionele benadering’. “Er moet oog zijn voor de grotere diversiteit binnen de groep vrouwelijke academici. Bijzondere aandacht moet ook worden besteed aan gender non-binaire en transgender personen”, klinkt het nog.

Er moeten meer vakken worden aangeboden die gaan over diversiteit, genderongelijkheid en ‘intersectionaliteit’. Men moet komaf maken van de “individuele, hiërarchische en competitieve cultuur” die zou heersen in de onderwijsinstellingen. Volgens de adviescommissie van van Engelshoven is die cultuur een “voedingsgrond voor uitsluiting en isolatie van groepen”.

Nog volgens de commissie wordt de ideale wetenschapper nog altijd te vaak als “wit, man, energiek, passievol, altijd beschikbaar, gezond en zonder zorgtaken” gezien.

Micro-agressies

Ook moet er rekening worden gehouden met de gevoeligheden van bepaalde groepen bij het inrichten van de onderwijsomgeving. Daarbij moet blanke, mannelijke kunst, die voor ‘micro-agressies’ kan zorgen, geweerd worden. Ook moeten er genderneutrale toiletten komen.

“Ik ben blij dat deze handreiking concrete aanknopingspunten biedt voor alle instellingen, ongeacht hoever zij al zijn in het ontwikkelen van hun diversiteitsbeleid”, zegt de minister. “Op deze manier kunnen alle instellingen een GEP vormgeven dat aan de eisen voldoet en desgewenst zelfs al een volgende stap zetten richting een breder diversiteitsplan.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

8 gedachten over “Nederlandse universiteiten moeten kunst die kan leiden tot ‘micro-agressies’ uitbannen”

  1. Maar ik ben noch albino, noch sneeuwman want ik ben niet “wit” maar “BLANK” ! Ik ben fier op mijn afkomst en voorouders, net zoals ik die zelfde fierheid gun aan mensen van een andere origine dan de mijne;

Plaats een reactie

Delen