(20th Century Fox)

(20th Century Fox)

Uncategorized

Neen, de beschaving zal niet instorten in 2040

Jurgen Ceder

De RTBF meldt (in navolging van vrijwel identieke berichten in de Engelstalige pers) dat een voorspelling, gemaakt in 1972, dat de menselijke beschaving een catastrofale crisis zal doormaken rond het jaar 2040, tot nu toe vrij correct blijft. Die profetie is gebaseerd op computermodellen (de vroegste in hun soort) die wetenschappers van het Amerikaanse MIT toen hebben gemaakt in opdracht van de Club van Rome. 

De Club van Rome is een stichting van wetenschappers en zakenlui die al in de jaren ‘70 een einde aan de economische groei heeft voorspeld. Dat dit gezelschap vandaag nog ernstig wordt genomen is merkwaardig, want ongeveer alles wat toen werd voorspeld is niet een beetje, maar spectaculair verkeerd gebleken.

Club van Rome geeft Club van Rome gelijk

De Club van Rome en de modellenmakers van het MIT hadden concreet voorspeld dat verschillende essentiële grondstoffen (aluminium, koper, goud, lood, kwik, aardgas, olie, zilver, tin, wolfraam en zink) op onafzienbare tijd zouden opraken en dat de groei van wereldbevolking ook tot voedseltekorten zou leiden. Precies het omgekeerde is gebleken: de grondstoffen werd goedkoper omdat de reserves groter werden en het aandeel ondervoeden in de wereldbevolking is sindsdien teruggevallen naar minder dan de helft.

Het idee van voorspelbare grenzen aan de groei is niettemin hardnekkig. Het blijft dan ook behoren tot de harde kern van het eco-fundamentalisme dat zo dominant is geworden in het publieke debat.

De RTBF neemt in haar berichtgeving klakkeloos de informatie over die al twee weken circuleert in de Engelstalig media. De bron is een studie van de hand van Gaya Herrington, recent gepubliceerd op de website van KMPG. Herrington is niet bepaald een wetenschapper met naam. Ze maakte de studie als deel van haar doctoraatsthesis. Herrington heeft trouwens het statuut van ‘adviseur‘ bij de Club van Rome, waardoor haar studie eigenlijk neerkomt op: “de Club van Rome meent dat de Club van Rome altijd al gelijk had”.

‘Bijna juist’

In de titel van het bericht van RTBF staat dat het oude computermodel nu toch “bijna” juist zou blijken en dat de “instorting van de beschaving” nakend is. Als je echter de inhoud van de ‘studie’ van 33 bladzijden bekijkt, blijkt eerder het omgekeerde. Men poogt een oud model te redden door er de essentiële inhoud van te wijzigen.

Het viel immers al in 1990 op dat de schaarsheid aan grondstoffen zich niet zou voordoen. Dus begonnen de doemprofeten subtiel de oorzaak voor het voorspelde onheil te veranderen. Zoals het in de studie van Herrington staat: “The cause changes from resource depletion to a pollution crisis.” Men probeerde dus het axioma van ‘grenzen aan de groei’ in stand te houden door te stellen dat de groei niet naar oprakende grondstoffen, maar naar een onhoudbare vervuiling zou leiden. Een ‘recalibratie’ heet dat blijkbaar, wanneer je de basis van een studie compleet wijzigt.

30 jaar later stelt Herrington echter vast dat het ook met de ‘vervuiling’ goed meevalt. Rivieren, zeeën en lucht zijn minder gepollueerd dan ten tijde van de MIT-studie. Dus voert ze een nieuwe ‘recalibratie’ door en vult ‘vervuiling’ in als de productie van plastic en de concentraties van CO² in de atmosfeer. Dat is een arbitraire, zelfs ronduit onterechte keuze. De productie van plastic (zelfs als die oceaan terecht komt) is geen maatstaf voor vervuiling, gezien de meeste alternatieven nadeliger zijn voor het milieu. Alles komt dus neer op CO², wat een broeikasgas is en helemaal niet vervuilend (Vervuilende aerosols hebben precies het omgekeerde effect: ze zijn ongezond, maar houden de planeet koeler).

Papier is geduldig, zegt men. Hetzelfde geldt voor computermodellen: daar komt enkel uit wat de wetenschapper erin stopt. Dat is het enige dat Herrington nog maar eens heeft bewezen. De studie van 1972 is nog even verkeerd als ze altijd was.

Hoe kan een gebrekkige, korte studie van een jonge wetenschapster wereldnieuws worden? Omdat slecht nieuws verkoopt en dat dit in het bijzonder geldt voor elke vorm van ecologisch alarmisme.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Jurist Jurgen Ceder (°1963, Aalst) nam enkele jaren geleden als eresenator afstand van de Belgische politiek om zich toe te leggen op het vaderschap. Vanuit die hoedanigheid overschouwt hij als analist de grote gewapende en culturele conflicten waar de wereld vandaag mee te kampen heeft.

7 gedachten over “Neen, de beschaving zal niet instorten in 2040”

  1. Als de Green Deal wordt uitgevoerd dan zal de Europese beschaving wel een catastrofale crisis doormaken tegen 2040. Voor de rest volledig akkoord met Jurgen Ceder.

  2. Club van Rome, IPCC , Gaya Herrington, J.P. Van Ypersele, Klaus Schwab en tutti quanti. Wie gelooft die kwakzalvers nog? De VRT- Nieuwsdienst en Terzake. Oeps, dit bericht en dit Opiniestuk van Jurgen Ceder. worden daar misschien meegelezen door Jihad Van Puymbrouck…

  3. Is er nog Westelijke beschaving dan?
    Het Westen is al enkele decennia geleden vergaan. En overduidelijk is dat in Belgie het geval. Alleen een liberaal ziet dat niet in.

Plaats een reactie

Delen