Alexander De Croo

Uncategorized

Nog steeds peperdure medewerkers voor oud-ministers: “De Croo weigert systeem af te schaffen”

Wannes Neukermans

Negen voormalige ministers maken tot vandaag gebruik van de regeling waarbij ze twee voltijdse medewerkers in dienst kunnen houden. Het gaat om een jaarlijkse kost van 485.000 euro per jaar.

Toen de paars-groene coalitie werd voorgesteld liepen de regeringsleiders enorm te koop met hun “nieuwe politieke cultuur”. De regeringsverklaring benoemde het zelfs als een prioriteit. Maar vandaag blijkt dat liefst negen voormalige regeringsleden nog altijd over die twee medewerkers beschikken. Het gaat om ex-ministers Didier Reyenders (MR), Philippe Goffin (MR), Koen Geens (CD&V), Pieter De Crem (CD&V), Dennis Ducarme (MR), Maggie De Block (Open Vld), Daniel Baquelaine (MR), Philippe De Backer (Open Vld) en Nathalie Muylle (CD&V). Ze kunnen van de voltijds medewerkers blijven gebruik maken tot vijf jaar na hun beëidigen van hun functie.

Volgens Barbara Pas (VB) zijn de vernieuwingsbeloftes van de Vivaldi-regering daarom holle woorden. Haar partij diende in augustus een wetsvoorstel in om de maatregel af te schaffen. “Het Vlaams Belang wil al jaren een einde maken aan deze schaamteloze graaicultuur”, zegt Pas. “Voormalig eerste minister Charles Michel (MR) engageerde zich nog om het systeem te hervormen, om zich vervolgens niet aan zijn belofte te houden en tot vandaag de dag gebruik te maken van de twee medewerkers. Huidig eerste minister De Croo (Open Vld) bakt het echter nog bruiner. Die wil zich zelfs niet meer engageren.” 

Overlegplatform

De Croo schoof de discussie hierover door naar het overlegplatform. “De regering start een breed debat met de burger over politieke vernieuwing via het aangekondigde dialoogplatform”, aldus de premier. “Daarbij zullen er geen taboes zijn. De situatie van de uittredende regeringsleden zal daarbij zeker aan bod komen.”

Voor Pas volstond die uitleg niet. “Dit door ministers van Institutionele Hervormingen David Clarinval (MR) en Annelies Verlinden (CD&V) in het leven geroepen ‘breed democratisch debat’ functioneert duidelijk als een vuilbak waarin De Croo dit soort lastige kwesties kan droppen”, aldus Pas. “De regering bepaalt de inhoud, de omvang, de samenstelling en de werking van dit platform, dus van een echte ‘burgerdialoog’ is absoluut geen sprake. Het is platte volksverlakkerij en de hervorming van de regeling van de twee medewerkers zal er gegarandeerd een stille dood sterven.”

 

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

9 gedachten over “Nog steeds peperdure medewerkers voor oud-ministers: “De Croo weigert systeem af te schaffen””

  1. Peperdure medewerkers. De (peperdure) prostituees op wie liberale excellenties beroep doen staan die ook op de loonlijst als medewerkers? Een mens mag toch weten waar zijn belastinggeld aan besteed wordt.

  2. Alle comissies en platformen zijn gelijk aan doofpotten… Een geluk dat het VB dit blijft bovenhalen zodat de kiezer een wijze beslissing kan nemen als het zover is!

  3. Komt zeker uit de hoek van vlaams belang.De croo doet het fantastis . Een politieker die een verstaanbare duidelyke mening heeft .jesus stopt met al dat geroddel .

Plaats een reactie

Delen