Noodweer veroorzaakt chaos: verschillende doden en vermisten in Duitsland en België, woningen massaal geëvacueerd

Het volledige dorpscentrum staat onder water. Foto: Twitter.

Uncategorized

Noodweer veroorzaakt chaos: verschillende doden en vermisten in Duitsland en België, woningen massaal geëvacueerd

Kristof Luypaert

Sinds woensdag trekt een zware depressie over Duitsland die om zijn eigen as draait over bepaalde regio’s. ,,Daardoor ontstaat een soort centrifuge van buien en krijgen bepaalde plekken dus continu regen,” legt de Nederlandse meteoroloog Alfred Snoek uit aan De Stentor. Het noodweer in ons land is daar een gevolg van. De situatie is op verschillende plaatsen dramatisch: er vielen al verschillende doden en woningen in overstroomde gebieden zijn massaal geëvacueerd.

Vanwege de warmte zijn de buien ook heviger. In combinatie met heuvelachtig gebied, zoals Zuid-Limburg, ontstaat er een cocktail waardoor wateroverlast onvermijdelijk is. Zowel in de provincies Namen als in Henegouwen is sinds woensdag het provinciaal rampenplan afgekondigd. 

Zowel in ons land als in Duitsland kwamen diverse personen om het leven. Zeker vier mensen zijn overleden door het ernstig noodweer in de westelijke Duitse deelstaat Rijnland-Palts. In de zwaar getroffen plaats Schuld worden nog tientallen mensen vermist en zijn zeker zes huizen ingestort. De politie schat dat 50 tot 60 mensen worden vermist en noemde de situatie in de plaats onoverzichtelijk. Sommige inwoners hebben een veilig heenkomen gezocht op de daken van woningen. Reddingsoperaties zijn in volle gang. 

Ook in andere delen van Duitsland vielen doden. Nieuwsblad Focus bericht dat in Solingen (Noordrijn-Westfalen) een 82-jarige man is omgekomen. Die viel in zijn onder water gelopen kelder.

Het noodweer kostte ook al het leven aan twee brandweerlieden, schrijft de Süddeutsche Zeitung. Zij waren bezig met reddingswerkzaamheden.  In de deelstaten Noordrijn-Westfalen en Rijnland-Palts zijn op meerdere plaatsen rivieren buiten hun oevers getreden. Scholen in meerdere plaatsen blijven donderdag dicht en het treinverkeer is ernstig verstoord

(Lees verder onder deze tweet)

In Pepinster blijkt uit een filmpje dat een man een noodoproep doet vanop de eerste verdieping van zijn woning. (Bron: Twitter)

Ook dodelijke slachtoffers in ons land 


In Aywaille hebben de hulpdiensten donderdagochtend het lichaam van een 50-jarige man aangetroffen in de kelder van zijn huis. Volgens de hulpdiensten probeerde de man zelf een oplossing te vinden voor het overstromingsprobleem in zijn huis en ging hij poolshoogte nemen in de kelder. Daar troffen de hulpdiensten zijn lichaam aan.

In Eupen, in de Oostkantons, heeft de hevige regenval woensdag het leven gekost aan een 22-jarige man. De twintiger sprong met een zwemband in het snel stromende water in de wijk Nispert en werd vervolgens een tijdlang vermist. Later vonden de hulpdiensten zijn lichaam terug in een beek in de buurt van de Rotenberg. 

In Marcourt, in de gemeente Rendeux in de provincie Luxemburg, werd woensdagavond gezocht naar een 15-jarig meisje dat in de rivier de Ourthe is gevallen. Bij de zoekactie worden duikers, brandweerlieden en drones uit de reddingszone ingezet. Ook de hulp van politiezone Famenne-Ardenne is ingeschakeld.

Leger, civiele bescherming en Antwerpse brandweer ingeschakeld in Luik

In Pepinster, in de provincie luik, zijn donderdagochtend een tiental huizen langs de Vesder ingestort. “De stroming is zo sterk dat een tiental huizen gedestabiliseerd is en zojuist is bezweken. De huizen zijn ingestort”,aldus burgemeester Philippe Godin. De Civiele Bescherming en de hulpdiensten organiseren zich en verlenen hulp aan mensen met bootjes.

De Brandweer Zone Antwerpen is in de nacht van woensdag op donderdag met een ploeg van acht medewerkers vertrokken om bijstand te verlenen in de provincie Luik. Die provincie is bijzonder zwaar getroffen door wateroverlast. 

Het gaat onder meer om vijf duikers die met bootjes en reddingsmateriaal het leger zullen helpen om indien nodig mensen te evacueren uit hun woning, of vermisten te lokaliseren.

Volgens het brandweerkorps heeft de bijstandsverlening geen impact op de eigen werking, omdat de medewerkers in kwestie niet ingepland stonden om te werken maar zich vrijwillig hebben opgegeven.

140 huizen in Voeren geëvacueerd, crisiscel bijeen

In Voeren, op de grens van de provincie Luik en Limburg, diende de brandweer van de hulpverleningszone Oost-Limburg woensdagavond per boot huis-aan-huis te gaan. Daarbij zijn uit voorzorg 140 woningen in Moelingen-dorp geëvacueerd.

De waterstanden worden donderdag opnieuw gemeten. De Voer is gezakt vanaf woensdagavond laat. De Berwijn zou in het volgende uur moeten zakken, volgens de brandweer Oost-Limburg. In de late voormiddag of tegen de middag zal de brandweer beginnen met pompen in Moelingen. 

De Civiele Bescherming helpt met grootdebietpompen om het water zo snel mogelijk weg te krijgen. De brandweer Oost-Limburg krijgt logistieke ondersteuning van de hulpverleningszones Zuid-West Limburg en Noord-Limburg. 

De gemeente stuurde een BE-Alert uit om de inwoners van Moelingen te informeren. De brandweer was de hele nacht actief in Voeren om het waterpeil te bewaken.

Burgemeester Joris Gaens (Voerbelangen) spreekt van de ergste overstroming die Voeren ooit heeft gekend.  “Alle preventieve acties en grote inspanningen van de brandweer ten spijt, bleken we vandaag niet opgewassen tegen deze uitzonderlijke weersomstandigheden. Voorlopig is er ook nog geen beterschap op komst en dat maakt het zwaar.”

Infrabel legt treinverkeer stil in het zuiden van het land 

Ook het treinverkeer is zwaar verstoord en is door Infrabel stilgelegd in het zuiden van het land. Het is op dit moment onmogelijk om een veilige circulatie te verzekeren voor het reizigersverkeer per trein. Reizigers kunnen informatie krijgen via de site van de NMBS: https://www.belgiantrain.be/nl.

De maatregel was noodzakelijk als gevolg van incidenten die in de loop van de nacht plaatsvonden door de zware regenval, aldus CEO Benoît Gilson van infrastructuurbeheerder Infrabel. Er rijden wel nog enkele treinen. Dat is het geval voor de Thalys- en ICE-treinen tussen Luik-Guillemins en Aken. Ook op de verbindingen tussen Luik en Brussel en tussen Namen en Brussel is er nog verkeer, maar wel vertraagd.

De NMBS raadt reizigers aan verplaatsingen in de provincies Luik, Namen en Luxemburg in de mate van het mogelijke uit te stellen.

Wateroverlast veroorzaakt hinder op knooppunt Lummen en E314

De wateroverlast in de provincie Limburg veroorzaakt ook op de snelwegen problemen. Het Vlaams Verkeerscentrum waarschuwt dat op het knooppunt Lummen de bocht van de E313 vanuit Luik richting de E314 donderdagochtend versperd is. 

Het wegdek staat volledig onder water. Op die E314 zelf zijn wat verderop richting Genk de midden- en rechterrijstrook versperd ter hoogte van het circuit van Zolder.

Op de E314 naar Genk veroorzaakt wateroverlast ook problemen ter hoogte van het Circuit Zolder. Daar is wel nog een rijstrook vrij, maar het Verkeerscentrum waarschuwt dat er toch heel wat hinder is door de bottleneck die zo ontstaat.

Defensie en Civiele Bescherming sturen hulp naar getroffen regio’s

Minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) heeft woensdag ingestemd met het verlenen van militaire hulp na de zware regenval. Defensiesteun is ingezet in verschillende gemeenten, waaronder Chaudfontaine en Spa.

“Defensie kan helpen door onder meer de inzet van zodiacs, waterpompen, transport en huisvesting en andere middelen. Het personeel staat met de nodige middelen klaar om binnen de twee uur in te grijpen”, zegt Cédric Maes, woordvoerder van minister Dedonder.

De militairen voeren ondersteunende operaties uit in de provincies Luik, Namen, Luxemburg en Limburg. Ook zijn legervrachtwagens ingezet voor de evacuatie van bewoners. Zandzakken en veldbedjes zijn klaargemaakt, net zoals plaatsen om te overnachten.

Provinciaal rampenplan in Luik, Namen en Luxemburg

In de provincies Luik, Namen en Luxemburg is wegens de overstromingen de provinciale fase van het rampenplan afgekondigd. De federale hulpdienst helpt onder meer met pompen, het versterken van dijken en het redden van mensen.

Momenteel helpen teams van de Civiele Bescherming met modderpompen in Mol (Antwerpen), het dichten van een dijk in Chaudfontaine (Luik) en het vullen van zandzakken in Hasselt (Limburg). Een zogenaamd FRUB-team (Flood Rescue Using Boats) is ingezet om mensen te redden in overstroomde gebieden in Theux (Luik). 

Voor de hulpverlening is zo goed als de voltallige eenheid in Crisnée gemobiliseerd. Vanuit Brasschaat is een twintigtal manschappen ingezet, van wie er acht aan het werk zijn in Theux.

Bijna 30 jeugdkampen geëvacueerd in provincie Luxemburg

Verschillende scoutskampen in de gemeenten Hotton en Durbuy (provincie Luxemburg) zijn woensdag geëvacueerd door de hevige regenval die de regio sinds enkele dagen in haar greep houdt.

In Hotton moest een zeventiental kampen vroeger stoppen wegens het slechte weer. “Op het grondgebied van onze gemeente waren negentien kampen: ze werden allemaal onderbroken en de jongeren werden naar huis teruggestuurd, met uitzondering van de kampen die op een veilige plek in de scholen zijn gehuisvest”, aldus de burgemeester van Hotton, Jacques Chaplier. 

Ook in de gemeente Durbuy moest een tiental kampen worden onderbroken. “Alle kampen op weides moeten worden geëvacueerd”, zei burgemeester Philippe Bontemps. Hij had woensdagmiddag een onderhoud met de gouverneur van de provincie Luxemburg.

Woensdagnamiddag vaardigde de gouverneur van Namen een politiebevel uit dat de evacuatie van tentenkampen verplicht in alle gemeenten die op vooralarm of overstromingsalarm (gele en rode fase) staan. Voorlopig gaat het om de gemeenten Couvin, Cerfontaine, Walcourt, Rochefort, Dinant, Houyet, Anhée, Gedinne, Hastière, Onhaye, Philippeville, Profondeville, Yvoir en Viroinval.

Kampen waarvan de start voorzien is tussen vandaag/woensdag en komende vrijdag in deze gemeenten, moeten worden uitgesteld tot ten minste zaterdag 17 juli.

In de andere gemeenten van de provincie Namen zal over de evacuatie of het uitstel van de kampen geval per geval worden beslist, afhankelijk van de risico-evaluatie. De diensten van de gouverneur volgen de situatie  uur per uur op.

Problemen met verschillende hoogspanningsstations van Elia in provincie Luik 

Het noodweer van de voorbije uren heeft ook problemen veroorzaakt in enkele hoogspanningsstations van Elia in het oosten van de provincie Luik. Dat heeft de beheerder van het Belgische hoogspanningsnet woensdag bekendgemaakt in een persbericht.

In twee stations, die in Spa en Theux, is de situatie momenteel onder controle. Teams ter plaatse controleren of dat ook zo blijft. Als het slechte weer aanhoudt en het waterpeil blijft stijgen, bestaat er nog steeds “een reëel risico”, aldus Elia.

Het station in Pepinster staat echter nog steeds onder water en is daarom ontoegankelijk. De situatie zal dus niet snel kunnen worden opgelost, betreurt Elia. De stroomonderbreking heeft gevolgen voor de inwoners van  Spa, Theux, Pepinster, Trooz, Aywaille, Sprimont, Louveignée, Chaudfontaine, Olne en Tilff.

Situatie blijft nog een tijd kritiek


Het KMI kondigde de code rood af voor de provincie Luik. Die gold tot middernacht, daarna geldt code oranje tot donderdagochtend. Ook in andere provincies in ons land geldt code oranje tot dinsdagochtend en soms zelfs -namiddag. Enkel de kust, West-Vlaanderen en Oost-Vlaanderen blijven gespaard.

Het zeer actief occlusiefront schuift geleidelijk westwaarts op. Dit veroorzaakt vooral in de (zuid)oostelijke landshelft nog steeds veel regen. Tot donderdag 20 uur verwacht het KMI een accumulatie van 20-50 mm in Luik, 20-40 mm in Luxemburg, 15-40 mm in Limburg, 5-50 mm in Antwerpen, 5-60 mm in Vlaams- en Waals-Brabant en 20-70 mm in Namen.

In Limburg en Luik krijgt het westen van beide provincies nu het meeste neerslag. In Antwerpen en de beide provincies Brabant is dit de oostelijke helft.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

2 gedachten over “Noodweer veroorzaakt chaos: verschillende doden en vermisten in Duitsland en België, woningen massaal geëvacueerd”

  1. Belgen en Nederlanders staan altijd vooraan met geld als er ergens een ramp gebeurd. Zijn de beelden van de watersnoodramp in de Ardennen en Limburg al de wereld over gegaan? Is er in Bangladesh al een soort crowd-funding opgestart? Of in andere landen.

Plaats een reactie

Delen