Onderzoeker Stijn Bruers. Foto YouTube

Onderzoeker Stijn Bruers. Foto YouTube

Uncategorized

Onderzoeker KU Leuven: “Gesloten grenzen zijn een vorm van discriminatie”

Simon Segers

Stijn Bruers, een moraalfilosoof en onderzoeker aan de Katholieke Universiteit Leuven, pleit voor een toekomst met vrije migratie. Dat zei hij in een interview in De Morgen.“Open grenzen zijn een zeer effectief altruïstische idee”, aldus de de filosoof.

Bruers interesseert zich sterk voor dierenleed, klimaatopwarming en ongelijkheid. Hij is veganist en schenkt de helft van zijn inkomen aan goede doelen. In het interview vroeg journalist Joël De Ceulaer hem of hij werkelijk pleit voor vrije migratie, zoals uitgetekend in zijn laatste boek ‘Open grenzen?’. “Ik blijf pragmatisch, want ik besef dat migratie kan leiden tot racisme en fenomenen zoals de brexit en Donald Trump”, aldus de filosoof. “Maar als je daar fundamenteel over nadenkt, zijn open grenzen een zeer effectief altruïstisch idee. De ongelijkheid qua vaccinaties, waar we het over hadden, is een globale ongelijkheid. De reden waarom miljarden mensen geen geld hebben voor een vaccin, is omdat ze niet zomaar kunnen migreren naar plekken waar ze meer kunnen verdienen. Gesloten grenzen zijn een mondiale vorm van discriminatie.”

Economisch verlies

Volgens de filosoof zouden ongeveer 600 miljoen mensen naar Europa willen migrereren. “Door dat te verhinderen, lijden we zowel ethisch als economisch enorme verliezen.” Hij vervolgde dat open grenzen volgens hem de logische manier is om globale armoede uit te roeien. Vrije migratie, meent Bruers, is verdienstelijk voor zowel de huidige bewoners als de migranten. “Honderd miljoen migranten: dat zijn honderd miljoen extra klanten, extra werknemers en extra ondernemers die werk geven.”

Hongerstakers

De recente hongerstaking van de sans-papiers in Brussel laat Bruers ook niet onberoerd. Hij heeft zelfs enige sympathie voor de actie. “Uiteraard is het een vorm van emotionele chantage, maar ik zou toch geneigd zijn om dat geoorloofd te vinden, omdat het eigenlijk gaat om een vorm van wettige zelfverdediging tegen een ernstige vorm van geweld die de overheid op deze mensen toepast.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

37 gedachten over “Onderzoeker KU Leuven: “Gesloten grenzen zijn een vorm van discriminatie””

  1. In België worden Vlamingen gediscrimineerd vanwege hun taal en etnische afkomst, naar verluidt in ’s lands (Belgique) belang. Dus moeten grenzen ook dicht in ’s lands belang.

  2. Onderzoeker zou zich ook beter eens laten onderzoeken.
    Iets mis in de coconut ?
    600.000.000 erbij in Europa is waanzin.
    Ethische schade ???
    Economisch schade ???
    En wie moet de waanzin betalen ? Jan met de pet.

  3. Laat ons even veronderstellen dat deze 600 mijoen allemaal naar Europa komen en deze gewoon proportioneel verdelen over de huidige landen. Dan zou België net geen 30 miljoen inwoners hebben. Waar gaan we deze allemaal steken? Hoe onversteelbaar stom kunt ge toch zijn. Meer klanten, meer werk,…. maar geen huistvesting, onvoldoende energie,…… Dergelijke mensen zijn niet competent en moeten op staande voet ontslagen worden.

  4. Ben ook tegen dierenleed, ben ook veganist en ben ook bezorgd om het klimaat, maar ik ben ook tegen migratie, domme kikker!!! Wij hebben al genoeg miserie hier in dit apenland! Gaan we nu die problemen ook nog gaan oplossen, neem ze dan maar zelf in huis! Hoe naïef kun je zijn!

  5. Veel dank voor je visie, collega, mijn 22 prof-jaren aan kuleuven heb ik samengewoond/gewerkt met studenten uit India en Nigeria en RDC. Conclusie: ze zijn een een al verrijking voor onze cultuur. Hun gevoeligheid voor mens-zijn – en kwetsbaar mens-zijn – is een verrijking voor ons. Em. Prof. dr. Kris Depoortere

  6. Als ik het goed begrijp is die man veganist. Die man maakt me dus bang.
    Adolf Hitler was vegetariër en zijn rechterhand Rudolf Hess hing zelfs een vroege/primitieve vorm van veganisme aan. En als je weet waar die beide vegetariërs de wereld naartoe geleid hebben, dan hou ik mijn hart vast voor wat zulke veganisten ons nu zullen brengen…

  7. Inderdaad. En ’t ergste is dan nog dat het aan een échte universiteit is, deze keer, en niet aan het universiteitje van Gent of de speeltuin van het grootoosten in Brussel !

  8. Inderdaad…
    En dat zijn dan zogenaamd ‘slimmerikken’
    Totaal wereldvreemde ideologie, bij een persoon die dit ‘denken’ dan nog eens doorgeeft aan de toekomst.
    Dergelijke uitspraken zijn onverantwoord.

  9. Des te meer bewijs je, door uw ‘verdediging’ hoe wereldvreemd je bent…
    🙄
    De paradijselijke wandelgangen der gesubsidieerde ‘plaatsen van kennis’ is dus een weerspiegeling van de prachtige multiculturele samenleving, die jij zo lieflijk durft voorstellen?
    Hoe lang moet je studeren om de ‘uil’ te worden waarbij kaars en bril niet meer baten als je niet zien wil, Em. Dokter Professor (vergeet ik nog iets?) blaaaas….

Plaats een reactie

Delen