Egbert Lachaert. Foto Photonews.

Egbert Lachaert. Foto Photonews.

Uncategorized

Open Vld wil debat, maar stemt hoorzitting over scheiding kerk en staat weg: “A zeggen en B doen”

/

Het zit er bovenarms op tussen N-VA en Open Vld nadat de liberalen vandaag een voorstel tot hoorzitting over de scheiding tussen kerk en staat wegstemden. Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert pleitte vandaag op Twitter nochtans voor een debat, en krijgt daardoor nu verschillende N-VA-Kamerleden over zich heen. “A zeggen maar B doen. Bij Open Vld kunnen ze dat.”

Met het aantreden van regeringscommissaris Ihsane Haouach, een vrouw met hoofddoek, barstte het ideologische debat over de scheiding van kerk en staat in ons land weer op. Egbert Lachaert liet zich daarover vandaag opnieuw horen op Twitter.

“Grondwettelijke beginselen zoals scheiding kerk/staat moeten we niet herdefiniëren omwille van wijzigende demografie”, aldus Lachaert. “Wij rekenen er op dat de regering dit in de Kamer bevestigt. Een debat over plaats religie in onze samenleving is nuttig, maar moet respectvol gevoerd worden.”

Opvallend: een debat daaromtrent werd vandaag geweigerd door de partij van Lachaert. Een N-VA-voorstel voor een hoorzitting werd door de liberalen weggestemd. N-VA-Kamerlid Sophie De Wit reageert dan ook verontwaardigd op de tweet van Lachaert: “Waarom heeft Open Vld daarstraks de hoorzitting hierover en debat dan weggestemd in de kamercommissie? A zeggen maar B doen. Bij Open Vld kunnen ze dat. En het gebeurt telkens weer.”

Een reactie van Lachaert liet niet lang op zich wachten. “We laten onze werkzaamheden niet door N-VA dicteren”, aldus Lachaert. “We zijn volwassen genoeg zelf onze agenda te bepalen.”

“De nieuwe politieke cultuur, volgens Vivaldi, bedoel je?”, reageert Sophie De Wit. “Zulke hoorzitting toelaten, dat was overigens pas volwassen geweest, Egbert. Het wegstemmen van de hoorzitting is daarentegen eerder een poging om de onenigheid binnen de regering te verstoppen.”

De Wit krijgt bijval van onder meer Valerie Van Peel en Inez De Coninck, twee N-VA-Kamerleden.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




8 gedachten over “Open Vld wil debat, maar stemt hoorzitting over scheiding kerk en staat weg: “A zeggen en B doen””

  1. Vermits autochtonen de nog nauwelijks “open” (sic) VLD lijken te willen sluiten, volgens een recente peilingen, gaan ze met een broek vol blauwe bagger vol vertwijfeling op zoek naar potentiële kiezers uit een ander bevolkingssegment. Uit puur & onversneden machiavellistisch electoraal opportunisme gaan ze dus mohammedanen niet tegen de haren in willen strijken door te supporteren voor een hoorzitting ter zake. Maar wel vroeger uit antiklerikale, christofobe PoCo-Loge HAAT, de kruisbeelden uit openbare gebouwen verbannen, dat wel, conform de blauwe Tweezakkerij !

  2. de demografie moet beslissen volgen dat hoofddoekscharminkel,wel we zijn met meer Vlamingen en onze onafhankelijkheid ligt voor het grijpen,de vld verdwijnt,de cvp spartelt in de moslimvijver en groen is bijna verdronken.De sosjes zullen wel de Vlaamse kant kiezen want daar zit het geld.Nog eventjes geduld.

  3. Open VLD is stevig gezakt bij de laatste verkiezingen en recente polls. Ze zitten ergens aan 11% en naderen de 10% kaap. Lachaert trekt zich daar blijkbaar niets van aan en neemt Somers als partij ideoloog. Geen probleem, het kan ook minder dan 10% bij de volgende verkiezingen.

Plaats een reactie

Delen