Paus Franciscus. Shutterstock

Uncategorized

Paus bezoekt in september Hongarije en Slowakije

Sonja Dahlmans

Paus Franciscus zal in het najaar Boedapest, de hoofdstad van Hongarije, en Slowakije aandoen. In september zal hij eerst in Boedapest het Internationale Eucharistisch Congres bijwonen. Daarna reist hij door naar Slowakije.

Tijdens zijn bezoek aan Irak eerder dit jaar liet de paus optekenen dat hij in Boedapest het congres zou bijwonen. “Dit is geen officieel bezoek aan het land Hongarije zelf”, zei de paus tegen de aanwezige journalisten. “Boedapest is maar twee uur vliegen van Bratislava, waarom zou ik ook geen bezoek brengen aan de Slowaken?”

Ondanks de vele speculaties dat de paus tijdens zijn bezoek de Hongaarse premier Viktor Orbán niet zou ontmoeten, is er nu een officiële bevestiging dat de twee elkaar zullen spreken. Ook de Hongaarse president János Áder zal daarbij aanwezig zijn. Volgens diverse bronnen is de paus zeer kritisch over het immigratiebeleid van een aantal Oost-Europese landen, met name dat van Hongarije. In een recente speech riep de paus alle Rooms-Katholieken nog op om een einde te maken aan wat hij “agressief nationalisme” noemt. Katholieken zouden migranten moeten verwelkomen zonder vooroordelen. “De mensheid valt uiteen vanwege kortzichtige, agressieve vormen van nationalisme en radicaal individualisme”, aldus de paus. Angst voor migranten zou mensen gek maken, zo bekritiseerde hij in 2019 de toenmalige president van de Verenigde Staten, Donald Trump. Slowakije gaf in 2015 aan enkel christelijke vluchtelingen te zullen accepteren. Hongarije haalde zich de woede van de EU op de hals door de bewaking van de eigen grenzen te versterken.

Het Internationale Eucharistisch Congres duurt van 5 tot en met 12 september. Vanwege de coronapandemie ging het vorig jaar niet door. Normaliter wordt het sinds 1881 elke vier jaar georganiseerd.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Sonja Dahlmans (°1968) is een Nederlandse theologe gespecialiseerd in oosters-orthodox christendom. Ze werkt momenteel een master islamitische theologie af aan de Melbourne School of Theology.

2 gedachten over “Paus bezoekt in september Hongarije en Slowakije”

  1. Paus: een goede raad: BLIJF THUIS IN JE VATICAAN.
    En waarom neem jij niet enkele van de IS- koppensnellers bij jou in dienst, dan zal je rap weten en beseffen hoe verkeerd je bent. Van achter jou tabernakel en preekstoel heb je geen zicht op de wereld. Blijf thuis!!!

Plaats een reactie

Delen